Syriens Assad förnekar våldet i tv-intervju

Syriens Bashar al Assad förnekar både kännedom och ansvar för våldet mot regimmotståndare under nio månader av uppror. I en exklusiv intervju i amerikanska tv-kanalen ABC påstår Assad också att militären inte är "hans" trupper och han inte bestämmer över dem.

– Vi dödar inte vårt folk, säger Assad. Ingen regering i världen dödar sitt folk om inte den leds av en galen person, säger Assad i intervjun med legendariska Barbara Walters.

Intervjun, gjordes i måndags och sänds på onsdagen, dagen efter en av de mest dödsbringande under det syriska upproret, minst 40 människor dödades. Men upproret, som pågått i nio månader har skördat mångfalt fler offer. Det beräknas att 4 000 dödats när regimen våldsamt slagit ned regimkritiker och demonstranter.

Men Bashar al Assad ler lugnt och avfärdar både kunskap om och ansvar för dödandet. Walters ger tre kända exempel, den 13-årige pojke, som greps under demonstrationer och sedan när han lämnade tillbaka till familjen bar fruktansvärda spår av tortyr, brännmärken från cigaretter och hans kropp hade skändats svårt.

– Jag har träffat pappan och han säger att sonen inte torterats, avfärdar Assad.

En välkänd karikatyrtecknare misshandlades svårt och fick händerna brutna. Assad förnekar kännedom om både mannen och det han utsatts för.

En känd syrisk sångare, som brutalt misshandlas, påstår Assad också att han inte känner till.

Under större delen av intervjun ser den Londonutbildade ögonläkaren vänlig och leende ut, men stelnar ändå något inför Walters upprepade frågor om våldet mot demonstranterna.

Walters kallar honom "diktator av misstag", han fick överta ämbetet efter sin hårdföre far Hafez al Assad och ansågs länge kunna innebära en mjukare övergång i Syrien.

Men månaderna av extremt hårt förtryck mot oliktänkande har suddat bort den bilden och istället framstår den på ytan milde mannen, som en lika hårdför diktator som sin far.

I intervjun vill han dock varken gå med på att han har något egenintresse av att stanna på sin post eller att han egentligen har något inflytande över landets beväpnade armé.

– De flesta som har dödats är sympatisörer med regeringen, inte tvärtom, påstod Assad också.

På frågan om han inte ångrade att våldet nu härskar i hans land sa Assad att han har gjort sitt bästa för att "skydda folket". Han sa också att han har föreslagit reformer och val, men att det inte går att hasta fram detta.

– Vi har aldrig sagt att vi är ett demokratiskt land, men vi är på väg dit och det tar tid och mognad för att bli en full demokrati, sa han.

Arabförbundet har hotat Syrien med nya sanktioner, men Bashar al Assad ser inte det som något nytt.

– Vi har levt under sanktioner de senaste 30 - 35 åren, det är inget nytt. Vi är inte isolerade, sa han.