Intensivt arbete för att göra euron attraktiv

2:23 min

I kväll inleds EU:s toppmöte som av många kallas avgörande för eurons framtid. Ett intensivt arbete för att påverka politikernas beslut pågår bakom kulisserna. 

Fredrik Erixon, som leder den näringslivsanknutna tankesmedjan Ecipe i Bryssel, säger att det nu finns lovande tecken på en förändrad politisk vilja:

– Vad man håller på med nu är att försöka förbereda sig själv för att andra institutioner och främst då Europeiska centralbanken och IMF kan ta en mycket större roll i den krislösning som måste till. Vad man gör är att försöka klä på den här eurobruden, ta på fina kläder och ha en vacker  makeup och göra henne så attraktiv som möjligt för just ECB och IMF, säger han.

I kväll, torsdag, inleds EU:s toppmöte, som av många kallas avgörande för eurons framtid. Enligt Fredrik Erixon finns nu lovande tecken på en förändrad politisk vilja.

Fredrik Erixon är i grunden nationalekonom och lyckades förra året hamna på den ansedda tidningen Financial Times topplista över Bryssels mest inflytelserika personer.

Sedan fem år tillbaka är han chef för European Center for International Political Economy (Ecipe), en marknadsliberal tankesmedja som får det mesta av pengarna från en stiftelse grundad av Svenskt Näringsliv.

Enligt Erixon har Europas ledare alltför länge hållit fast vid tron att eurokrisen enbart handlar om skuldproblem i några mindre euroländer.

– Det har lett till att krisen nu har hunnit äta sig in i hela eurozonen, säger han.

– Krismedvetandet hos väldigt många politiker har inte varit så påtagligt. Insikten om systemkaraktär av den här krisen har kommit väldigt sent i den här processen. Det är först nu under de senaste veckorna som man åtminstone från politiska ledare har deklarerat att man är beredd att ta åtgärder just på basis av krisens systemkaraktär.

Genom bland annat analyser och debattartiklar försöker tankesmedjor som Ecipe påverka den internationella ekonomiska politiken. Men i ett sådant här krisläge är det svårt, suckar Fredrik Erixon. Politikerna styrs nu mer av sina instinkter än av intellektuella analyser, säger han.

Omvänt är det så att politikerna försöker använda tankesmedjor för att påverka varandra.

– Tre stycken regeringar har knackat på vår dörr för att försöka leverera analyser i syfte att påverka Tyskland till att ta andra positioner. Det har kanske delvis att göra med att jag liksom andra här har kontakter med människor i Tyskland, säger han.

Enligt Fredrik Erixon tackade Ecipe nej till att hjälpa de tre regeringarna med den här typen av påverkansarbete.