Kosovorelation försvårar Serbiens EU-inträde

2:28 min

I eftermiddag börjar EU-toppmötet, där det bland annat ska beslutas om Serbien kommer att accepteras som kandidatland i EU. En av svårigheterna har varit Serbiens förhållande till Kosovo, som av Serbien inte ses som ett självständigt land. I norra Kosovo har det varit mycket spänt sen i somras, där nationalistiska serber satt upp vägspärrar.

– För oss är det här ingen gräns och det kommer aldrig bli en gräns, säger Mirko Denovic, som bevakar en av de barrikader som serber satt upp längs huvudvägarna i norra Kosovo.

– Det här kan bara kallas en administrativ linje, eller en övergång, säger han.

En bit bort är vägen helt avspärrad av jord, sten och taggtråd.

Det var i slutet av juli som den serbiska minoriteten i norra Kosovo började sätta upp vägspärrar och blockader, för att bland annat hindra gränspoliser som skickats av regeringen i Kosovo till gränsövergångarna i norr.

Flera gånger har det blivit våldsamma sammandrabbningar. Senast i förra veckan skadades Kfor-soldater då de började ta bort en av vägspärrarna.

Kosovo förklarade sig självständigt 2008, och har erkänts av fler än 80 länder, däribland Sverige, medan Serbien ser Kosovo som en serbisk provins.

Serbiens inflammerade relation till grannlandet är en svårighet på vägen mot EU.

I helgen lyckades Serbien och Kosovo nå en överenskommelse om gemensam gränsövervakning.

Edita Tahiri, Kosovos vice premiärminister som har lett förhandlingarna från Kosovos sida, säger att det är ett framsteg som kan öka Serbiens chanser att godkännas som kandidatland i EU.

– Serbien börjar inse verkligheten, att det är en statsgräns mellan Serbien och Kosovo säger Edita Tahiri.

– På lång sikt, kan nog dialogen få Serbien att erkänna Kosovos självständighet, säger hon.

I Serbien har det lilla liberaldemokratiska partiet, LDP, den senaste tiden fört en kampanj för att skapa en ny Kosovopolitik.

Danko Runic från LDP-partiet anser att Kosovofrågan måste lösas.

– Serbien förlorade området Kosovo 1999, i ett krig som Serbien också förlorade. Det bästa för Europa och för oss vore att serber och albaner kan nå en historisk överenskommelse och det är hög tid för oss att skapa fred med våra grannar, säger Danko Runic.