Putin anklagar USA för protesterna

1:47 min

Premiärminister Vladimir Putin bryter för första gången sin tystnad om protesterna efter parlamentsvalet. Han anklagar USA:s utrikesminister Hillary Clinton för att uppmuntra och stödja protesterna. Protester som gäller valfusk, men också för första gången direkt riktats mot Putin själv.

– De hörde signalen och med stöd från USA:s regering började de sitt arbete, ska Vladimir Putin ha sagt enligt flera ryska nyhetsbyråer.

Han varnade alla för konsekvenserna av att arbeta med stöd av utländska regeringar och försöka påverka rysk politik.

I den ryska officiella Putinversionen har demonstranterna också fått finansiellt stöd från USA och väst. Detta en slutsats från att flera oberoende opinionsinstitut och organisationer för mänskliga rättigheter fått bistånd utifrån. Ett sådant är Golos, som inför valet hade en mycket populär tjänst på nätet där allt som stred mot vallagen listades, röstköp, hot om avsked för att få anställda att välja rätt parti och förfalskade vallängder.

Men Golos nätsida blockerades, liksom organisationens telefonlinjer, bredband och mobilnät när fusket blev allt mer tydligt och genant.

Enligt Vladimir Putin har demonstranter, som fortsatt protestera dagligen sedan valet, egna själviska politiska ambitioner och att de flesta ryssar, enligt Putin, egentligen inte vill ha någon politisk omvälvning.

– Vi är alla vuxna här och vi förstår att en del av organisatörerna agerar utifrån ett välkänt scenario och med eget politiskt intresse, sa premiärministern.

USA har kommenterat valutgången och utrikesminister Hillary Clinton har sagt att valet inte var fritt och rättvist.

Demonstrationerna mot valfusk och mot Vladimir Putin var de mest omfattande på många år i Ryssland. De hölls inte bara, som vanligt, i storstäderna Moskva och St Petersburg utan också i andra städer som sydryska Rostov vid Don.

Samtidigt har föraktet mot maktens sätt att hantera både valet och det ryska folket kokat på nätet, på twitter och på ryska bloggar, som livejournal och . Jandexkartan, som syns i länken ovan listar över 70 städer med länkar till Kontakte där tidpunkt för demonstrationen står.

En inför nästa planerade demonstration har hittills samlat nära 30 000 som säger sig beredda att komma.

Nära 900 greps under protesterna och de mest namnkunniga dömdes direkt till 15 dagar i fängelse. Men det verkade inte påverka humöret att döma av ett av fotona Rysslands mest kände bloggare Alexej Navalny, tog inne i arrestbussen på väg från demonstrationen.