11 dec: Allsvenska farväl

Martin Marhlo listar fem fotbollsallsvenska hej då, eller kanske au revoir?

1. Mjällbys italienare
Många var vi som trodde att Mjällby var på väg ur allsvenskan under hösten när laget dalade allt lägre ner i tabellen. Men Mjällby reste sig, säkrade kontraktet med marginal och istället för att säga farväl till Mjällby fick Mjällby säga farväl till två spelare - som fick kontrakt i serie A!!!

Mustafa El Kabir till Cagliari och David Löfquist till Parma! Två exporter till Serie A från lilla Mjällby - under samma säsong! Ur led är tiden...

2. Mattias Jonson
Den skadeförföljde Djurgårdsveteranen lade skorna på hyllan efter 20 säsonger. En hyllad järnkamin gjorde sitt sista framträdande inför hemmapubliken på Stockholms Stadion i allsvenska avslutningen mot Gelfe.

Men istället för att som traditionen (väl?) bjuder låta spelaren starta och sen bli utbytt i andra halvlek under stående ovationer valde tränare Magnus Pehrsson att byta IN Jonson med bara några få minuter kvar av matchen. Märkligt! Men sällan har en uppvärmning blivit så uppmärksammad och hyllad som Jonsons!

3. Tom Prahl
Ärligt talat - är det nån som kommer att sakna Trelleborg i allsvenskan? Nej knappast! Utan Tom Prahl däremot är allsvenskan en profil fattigare. En av Sveriges mest framgångsrika tränare som tagit SM-guld både med Halmstad och Malmö FF och som tog Trelleborg ut i Europa på 90-talet.

Lasse Lagerbäck har lanserat Tom Prahl som framtida förbundskapten. Hmmm kanske inte men Prahl var en skön typ som alltid sa vad han tyckte! Värd en bättre avslutning på karriären än att för första gången åka ur allsvenskan.

4. Banguras
Bang Bang Banguras! AIKs succéanfallare som försvann under säsongen. Muhammed Bangura till Celtic och Teteh Bangura till Bursaspor! AIK fick ordning på ekonomin och lyckades trots två tunga farväl behålla positionen som ett topplag!

5. Spanska liret
Det lät ju onekligen lite spännande! Real HBK! Med spelare från Real Madrid och tränare från Barcelona skulle Halmstad spela underhållande a la spanska La Liga. Gick väl si så där.. Spelarna åkte hem en efter en och til slut fick tränare Josep Clotet Ruiz sparken - å Halmstad åkte ur med dunder och brak. Hejdå HBK!


Martin Marhlo