Lidingö kollar farlig industrimark

Flera av länets kommuner har börjat ta ett större ansvar för miljön, och ser nu över områden som kan vara förorenade. Lidingö är den kommun som är bäst på det.

Omkring 8 500 områden i länet misstänks kunna vara förorenade. 1 000 av dom bedöms vara en direkt miljörisk. De delas in i riskklasserna 1-4,  därefter ser man vilka områden som behöver saneras.

Det här är egentligen Länsstyrelsens jobb, men flera kommuner, som till exempel Sollentuna och Upplands Väsby planerar nu att göra det själva. Längst har Lidingö stad kommit.

Lidingö har avsatt 300 000 kronor och är i full gång. Miljöchef Thomas Ragnell tar med oss till naturreservatet mitt på ön. Alldeles intill den vackra Stockbysjön lurar en ganska stor miljöfara.

– Här har det legat en gammal fyrverkerifabrik. Dom här husen som vi står vid har man förvarat kemikalier. Den här verksamheten las ner för en 50, 60 år sedan men det kan då finnas t ex tungmetaller kvar. Kromföreningar, bly, tenn och kadmium som ofta ger snygga färger i fyrverkerier, säger Thomas Ragnell, miljöchef i Lidingö kommun.

Hur farligt är det med bly i marken?

– Ofta när det gäller tungmetaller är det farligt om man får i sig det med jord, säger Thomas Ragnell.

Länsstyrelsen kallar er, Lidingö, bäst i klassen, när det gäller länets kommuner på hur de tar miljöansvar.

– Det är jättekul att höra. Det känns bra att vi kommer igång och kunnat avsätta pengar för det här, säger Thomas Ragnell, miljöchef i Lidingö kommun.

Elias Vänerlöv
elias.vanerlov@sr.se