Storbritannien tog strid mot nytt EU-fördrag

2:01 min

Vid det som kallats ett ödesmöte för euron misslyckades EU:s ledare i natt med att enas om att ändra i unionens fördrag. Tanken med en sådan ändring är att öka budgetdisciplinen, framför allt i euroländerna. Men Storbritanniens premiärminister David Cameron tog strid mot den föreslagna fördragsändringen.

– Det som erbjuds är inte bra för Storbritannien, därför gick jag inte med på det, sa David Cameron tidigt på morgonen efter en lång nattmangling här i Bryssel.

Framför allt det brittiska motståndet mot en fördragsändring gör nu att de 17 euroländerna och några länder till i stället väljer att skapa ett eget rättsligt avtal vid sidan av EU-fördraget.

Målet är fortfarande bättre budgetdisciplin och ökade möjligheter att straffa euroländer som inte följer budgetreglerna om storleken på statsskuld och budgetunderskott.

Men enligt EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso skulle ett enhälligt beslut ha varit bättre för Europa.

Toppmötet lyckades inte heller enas om en annan politiskt känslig fråga: euroobligationer, alltså någon form av gemensam statlig upplåning inom eurozonen.

Däremot kom EU-ledarna överens om att försöka använda sig mer av valutafonden IMF i försöken att rädda euron.

IMF ses som en trygghetsskapande institution, och nu har EU-länderna enats om att de ska låna ut motsvarande ungefär 1 800 miljarder kronor till IMF för att valutafonden i sin tur ännu mer ska kunna stötta svaga euroländer.

En annan överenskommelse i natt handlar om att privata företag som banker framöver inte ska behöva stå för en del av pengarna till eurozonens räddningsfonder. Det här har varit en tysk hjärtefråga där nu tyskarna måste backa.

Franske presidenten Sarkozy sa i går inför toppmötet att det måste ge resultat, att euron annars inte kommer få någon andra chans. Frågan är nu om de här svaren är starka nog för att rädda euron i sin nuvarande form.