Fler blir kvar i Sverige trots utvisningsbeslut

2:12 min

Allt fler personer som ska utvisas blir kvar i Sverige och polisen har idag rekordmånga ouppklarade utvisningsärenden. Nu kommer kritik från poliser mot Migrationsverket.

I Västra Götaland läggs ärenden i dag på hög för att prioritera lättare utvisningsärenden, enligt polisen.

– Vissa av de ärenden där vi ser att här är det verkligen svårigheter att nå resultat de får i princip ligga tills de preskriberas, säger Lars Skoglund, chef för gränspolisen i Västra Götaland.

Kaliber har kontaktat samtliga gräns- och utlänningsenheter inom Polisen och många säger samma sak. De får fler ärenden från Migrationsverket och många är svåra, om inte omöjliga, att verkställa.

Exempelvis kan det saknas identitets- och resehandlingar, eller så tar de länder de ska ta utvisas till inte emot dem.

Polisen har i dag rekordmånga utvisningsärenden på sitt bord, nästan 18 000.  Drygt 7 000 av dessa rör personer som polisen vet vart de befinner sig.

I ett och ett halvt års tid har polisen i Uppsala försökt utvisa Nabil Foad Ahmed till två olika länder, men inte lyckats. I dag bor han på madrasser på vardagsrumsgolvet hos vänner.

Det är inget värdigt liv, säger Nabil Foad Ahmed. Stefan Martingeno chef för utlänningsenheten i Uppsala, säger att det finns fler som Nabil, som polisen inte kan utvisa.

 – De lever i väntan på ett beslut och hoppas på ett beslut att kanske få en ny prövning vilket de ofta inte får, och samtidigt känner de sig väldigt rättslösa.

Poliser Kaliber varit i kontakt med talar om bristande utredningar från migrationsverket. Willie Aflarenko är chef för gränspolisen i Dalarna och Gävleborg.

– Nu är utredningar på 20 sidor och förut kunde de vara på 40-50 sidor. Våran uppgift är att verkställa, vi ska inte hålla på att utreda, men vi får utreda en hel del.

Mikael Ribbenvik, rättschef på Migrationsverket, håller inte med om kritiken.

– Polisen ska inte fatta några beslut. Det är möjligt att det finns uppgifter som polisen gärna vill ha som de får ordna själva.