Sverige säger nej till ny EU-pakt

1:18 min

Sverige kommer troligen inte att gå med i EU:s nya finanspolitiska pakt. Det står klart nu när toppmötet i Bryssel är över. Det blir ingen stor förändring av EU-fördraget - istället ett mellanstatligt avtal med de 17 euroländerna plus några EU-länder till.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) anser inte att Sverige bör ansluta sig till den gruppen.

– Läser man hur det är beskrivet så är det en fördjupning av samarbetet för de 17 länder som har euron. Vårt syfte var att säkerställa att alla 27 skulle vara med och utforma reglerna för att säkerställa svenska och andra intressen som är utanför euron. Nu var det inte möjligt. Men då blir inte alternativet att ansluta oss till något som egentligen bygger på att man har euron som valuta, säger Fredrik Reinfeldt.

Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt har redan sagt att Sverige inte kan vara med. Då är väl det hela redan klart, Sverige kommer inte att vara med?

– Det kan mycket väl bli slutsatsen men det är också viktigt för mig att påminna om att jag har en koalitionsregering. Jag vill hinna prata med mina alliansvänner. Jag tycker också att vi legalt ska analysera, det var något jag hörde från flera andra länder, vad det innebär att vi nu får ett mellanstatligt avtal istället för det vi trodde när vi kom hit, att vi skulle hantera det på EU27-nivå. Man mår alltid bra av att analysera saker, sedan kan vi mycket väl hamna på samma slutsats och det är väl i så fall bra.

Då är Sverige inte längre med i EU:s kärna som man vill vara?

– I den meningen är vi inte med i euron. Och den här fördjupningen handlar om de länder som har euron som valuta. Så nejet till euron 2003 gör att vi i den delen inte är med i fördjupningen som kopplar till valutan.