Blandade reaktioner efter EU-toppmötet

2:42 min

Resultatet av det ödesmättade toppmötet i Bryssel som skulle göra något åt eurokrisen blev ett splittrat EU. De 17 länderna i eurozonen plus några andra EU-länder har enats om ett mellanstatligt avtal om fördjupat samarbete.

Ekots korrespondenter har fångat upp reaktioner runt om i Europa dagen efter toppmötet.

Korrespondent Alice Petrén rapporterar om reaktionerna i Frankrike.

”Om man betänker vad Sarkozy sa före toppmötet om risken för en explosion så blir slutsatsen att Europa har inte dött!” skriver tidningen France Soir.

”Hon, Europa, är inte räddad, men tack vare sina två främsta läkare, Merkel och Sarkozy, så andas hon. Kort sagt, hon mår bättre.” skriver France Soir.

Le Parisien, tidningen som ligger på de franska barernas zinkdiskar, uppmärksammar att Angela Merkel mycket varmt tackar den franske presidenten för ett gott samarbete. Det gör också Le Monde som tror att överenskommelsen på toppmötet kommer att få ner trycket på räntorna.

Regeringstrogna Le Figaro skriver att den brittiske premiärministern Camerons radikala hållning isolerade honom och gynnade Sarkozys position och att mötets vinnare heter Merkozy.

Korrespondent Daniel Alling rapporterar om reaktionerna i Tyskland.

Ett bra resultat i dåliga tider skriver inflytelserika Sueedeutsche Zeitungs på sin ledarsida i dag och det sammanfattar ganska väl de tyska reaktionerna på EU-toppmötet.

En försiktig optimism råder om att besluten i Bryssel ändå kanske är början på en struktur som på lång sikt kan rädda Eurosamarbetet, även om många också lyfter fram oron för vad som ska hända med de mest skuldutsatta staterna på kort sikt.

Det talas också här om en seger för förbundskansler Merkel, men att det är en seger till ett mycket högt pris, nämligen att Storbritannien valde att stå utanför uppgörelsen om europakten.

Tysklands största tidning, Bild - Zeitung vädjar till britterna. ”Kära britter, Europa utan er är som fish utan chips, som London utan vänstertrafik och pilsner utan skum. Men ni måste bestämma er. Vill ni vara där ensamma på er ö, så var i så fall ärlig med det och lämna EU”.

Patrik Holmström, rapporterar från London.

Här i London är det europafrågan som har skapat splittring och förvirring för de flesta konservativa premiärministrar sedan andra världskriget, tillbaka mitt i den brittiska politiken igen.

David Cameron hade fram till nu ganska skickligt lyckats navigera runt den explosiva frågan, en nödvändighet för att hålla i hop regeringskoalitionen med de EU-vänliga liberaldemokraterna. Men även om Liberaldemokraternas ledare och vice premiärministern Nick Clegg i de första kommentarerna uttalat sitt stöd för det brittiska agerandet igår, så har flera liberaldemokratiska politiker utanför regeringen precis som oppositionsparitet Labour högljutt kritiserat Camerons vägran att skriva på avtalet.

EU-skeptikerna jublar och flera av dem menar att detta är det första steget på vägen för Storbritannien att lämna EU helt och hållet och ropar på en folkomröstning i frågan.

Ekot