cykling

Ovanlig cykeltävling på Rådaåsen

5:43 min

Drygt 60 cyklister deltog i cykelcrosstävlingen Evaldscrossen i Lidköping på lördagen. Den annorlunda cykelgrenen är ett sätt för cyklisterna att förlänga säsongen.

Cyklister som sommartid kör landsvägscykling eller mountainbike stod på startlinjen på Rådaåsen. De tävlade i fyra olika klasser, från nybörjare till elit.

- Cykelcross föddes för ungefär 100 år sedan. Den uppstod genom att cyklister behövde ett alternativt sätt att träna på under vintern, berättar Björn Fredriksson.

Det var han som för sex år sedan kom på idén att anordna en tävling i Lidköping. Nu har det blivit en årlig tradition att Lidköpings CK anordnar en vintertävling.

- Kul att kunna göra något som är lite speciellt i cykelsverige, säger Björn Fredriksson.

Cyklade i stor grusgrop

Den större delen av banan bestod av kuperade grusvägar, i och omkring det stora grustaget på Rådaåsen. Men banan innehöll också smala, branta stigar och hinder i form av trappor och plankor. Vid dem var deltagarna tvungna att gå av och bära cykeln.

Bästa Skaraborgscyklist i herrarnas superklass blev Johan Norén som tävlar för Mariestadscyklisterna. Han slutade på fjärde plats.

- Jag är ganska nöjd med min insats. Jag hade chans på en andraplats men tappade den på näst sista varvet vid sandhindret, berättade han efter målgången.