Rykten slår mot Swedbank i Lettland

1:22 min

I Lettland har många av Swedbanks kunder tagit ut sina pengar efter att ett rykte spridits att banken är nära konkurs. Den stora mängden uttag ledde till att pengarna tog slut i många bankomater under söndagen. Den lettiska säkerhetstjänsten undersöker nu varifrån ryktena kommer.

– De tre Swedbanks bankomater som finns i närheten där jag bor är helt tömda, säger Juris Kaza journalist på den lettiska nyhetsbyrån LETA i Riga.

Han säger också att lettisk media rapporterar om att samma sak gäller bankomater runt om i Lettland.

Ryktet om att Swedbank - som är den största banken i Lettland - är nära konkurs startade tidigare i veckan på sociala medier i hamnstaden Ventspils.

Under helgen kulminerade ryktesspridningen som från de sociala medierna övergått till att färdas via telefonkedjor över landet. Och många letter - särskilt på landsbygden - passade på att ta ut sina pengar.

Under söndagskvällen framträdde representanter för såväl den lettiska som den svenska finansinspektionen i lettisk tv för att lugna befolkningen eftersom ryktet helt saknar grund.

För några veckor sedan gick en lettisk bank omkull och togs över av den lettiska centralbanken och redan då startade oron för att fler banker skulle drabbas. Och Juris Kaza tror att det har bidragit till folks oro.

– Folk är nervösa sedan Krajbanka gick omkull och tror på sådana här rykten.