Minister uppmanar: Betala inte lösesummor i Mali

2:17 min

Europeiska länder bör inte betala lösesummor till al-Qaida rebeller i Saharaöknen, som just nu håller tolv européer i gisslan, varav en svensk. Det uppmanade Mauretaniens försvarsminister berörda västländer i samband med ett regionalt toppmöte om oron i Saharaöknen i helgen.

– Alla västländer betalar, säger Isselmou Ould Moustapha, mauretansk journalist och specialist på terrornätverket i öknen när Ekot når honom på telefon från Mauretaniens huvudstad Nouakchott.

– Tyskland, Schweiz, Frankrike och Spanien - alla har de betalat lösesummor för att få gisslan fri. Den enda som vägrat betala är Storbritannien, vilket resulterade i britten Edwin Dyers död 2009, säger Isselmou Ould Moustapha.

Han har förståelse för försvarsministerns utspel om ett stopp på lösesummor, då det inbringar enorma summor till öknens terrorister. Men han förstår också väst, för att inte betala är att döma gisslan till döden, säger han.

Den nordafrikanska grenen av al-Qaida har tagit på sig skulden för kidnappningen av flera personer, varav en svensk, i Mali i slutet av november.

Svenska UD vill inte kommentera den kidnappade svenskens öde.

Situationen i den vidsträckta - och till stor del laglösa Saharaöknen - beskrivs av lokala experter som en tickande bomb, som oroar både europeiska och nord- och västafrikanska ledare.

Förutom att öknens al-Qaida rebeller kunnat berika sig på kidnappningar och smuggling av droger genom öknen - från Sydamerika till Europa - oroar man sig för den stora mängden vapen som cirkulerar efter krisen i Libyen och hemvändande tungt beväpnade tuaregsoldater som stritt på ex-diktatorn Muammar Kadaffis sida.

Även om öknens terrorister inte hotar lokalbefolkningen, så är de indirekta offer, säger Isselmou Ould Moustapha.

– Turismen i regionen är helt död nu.