Swedbank förnekar konkursrykte

1:27 min

Det rör sig inte om mycket pengar som tagits ut, men vid niotiden i går kväll var ungefär en tredjedel av automaterna i Lettland tömda säger Swedbanks kommunikationsdirektör Thomas Backteman.

Han ser allvarligt på den felaktiga ryktesspridningen.

– Det är ju fullständigt grundlösa rykten. Det är ju så också att i Lettland är det brottsligt att sprida den här typen av rykten. Vi jobbar nu intensivt med lettiska myndigheter, svenska myndigheter och våra konkurrenter och kollegor bland de andra svenska bankerna i Lettland för att försöka få stopp på de här ryktena.

Enligt ryktena som spridits går det till exempel inte att ta ut pengar från Swedbanks automater i Sverige, och deras bankchef i Lettland påstås vara arresterad. Inget av detta stämmer givetvis enligt Backteman. Men ryktena har lett till en allvarlig situation säger han.

Ryktena uppges även röra svenska banker i stort och även SEBs bankomater i Lettland ska ha tömts på sina håll.

Nu under förmiddagen kommer bland annat de svenska bankcheferna i Lettland synas i lettisk tv.

Allt för att lugna kunder vars förtroende för banker och myndigheter är lågt.

– Vi jobbar tillsammans med svenska och lettiska myndigheterna framför allt eftersom vi tror att de är bäst skickade eftersom det är ett problem med att den här banken som togs över för två veckor sedan, bara några dagar innan sa att de inte hade några problem.

– Så det är så klart att det finns en misstro bland de lettiska medborgarna mot allting som de olika institutionerna säger. Därför tror vi att både svenska och lettiska myndigheter som under gårdagen också kraftfullt gick ut på lettisk TV och dementerade de här ryktena är bäst skickade att få ut det budskapet, säger Thomas Backteman.