Swedbank försöker lugna oroliga lettiska kunder

1:40 min

Swedbanks kunder i Lettland har tagit ut motsvarande drygt 130 miljoner kronor i helgen, efter rykten om att banken ska gå i konkurs. I dag öppnade banken sina kontor extra tidigt för att ta emot oroliga kunder, och lettisk polis utreder ryktesspridningen.

– Just nu fungerar allt som vanligt och vi gör allt för att hjälpa våra kunder, säger Kristine Jakubovska, som är Swedbanks presstalesman i Lettland.

Hon konstaterar att det lugnat ned sig betydligt under natten, och att det inte har varit någon rusning till bankkontoren.

De som har kommit har mest velat ha information och man har kunnat lugna dem, även om det också finns de som har valt att ta ut sina pengar efter ryktet om att banken står inför konkurs, berättar Kristine Jakubovska.

Ryktet ledde i helgen till att 10 000 av Swedbanks kunder tillsammans tog ut mer än 130 miljoner kronor, uppger Swedbank i Lettland.

På måndagsmorgonen var det fortfarande tomt i drygt hälften av bankens uttagsautomater. På vissa håll var det kö till andra bankers automater, eftersom man precis som i Sverige kan ta ut pengar från vilken uttagsautomat som helst.

Swedbank arbetar nu för fullt med att fylla på med mer pengar och hoppas att man är tillbaka till det normala inom några dagar.

Didzis Melbiksis, som är kund hos Swedbank, kollade direkt upp ryktet när han hörde det. Han tror att det delvis är arvet från Sovjettiden som gör att letterna hellre lyssnar på rykten från vänner än på vad myndigheterna säger. Risken för att förlora sina pengar ännu en gång påverkar också.

– De senaste 20 åren har det ju hänt några gånger att folk har förlorat alla sina besparingar, eller en del av dem. Folk litar inte riktigt på det som myndigheterna säger.

Lettisk polis har inlett en utredning av helgens ryktesspridning som fick kunder att plocka ut 130 miljoner kronor ur konton i Swedbank. Enligt svenska myndigheter är ryktena falska.

Swedbanks aktie föll med 2,9 procent på måndagen, efter helgens våg av bankuttag i Lettland.