Saab

Konkursrykten runt Saab

Varken från Saabs ledning eller pressavdelning kommer några signaler på om uppgifterna till di.se om att Saab kommer att begäras i konkurs stämmer eller ej. Men till P4 Väst uppger flera källor att en konkursbegäran inte är aktuell – just nu.

– Inget beslut om konkurs är taget och jag tror inte att det händer något nu på några timmar. Mer framförhållning än så går det inte att ha just nu, säger en insatt källa till P4 Väst.

Saab Automobiles ägare Swan väntas enligt uppgifter till di.se i eftermiddag lämna in en konkursansökan till Vänersborgs tingsrätt. Det bekräftar flera av varandra oberoende källor för webbtidningen.

– Den typen av tankegångar finns i Saab-leden. Jag skulle inte bli förvånad om det kommer information under måndagen att bolaget lämnar in ansökan till tingsrätten, säger en källa till di.se.

P4 Väst har försökt nå Victor Muller och andra personer med insikt i Saabs affärer, men ingen av dem vi kunnat nå har bekräftat uppgifterna. Flera personer som P4 Väst talat med uppger dock att en konkursbegäran inte är på gång.

– Det stämmer inte just nu. Det hänger på om kineserna betalar eller inte betalar, säger en källa till P4 Väst.

Källor säger också till P4 Väst att Saabs moderbolag, Swan, arbetar med en ansökan om att begära Saab i konkurs. Men att det ska ha pågått en längre tid.

Och till TT uppger en källa att det inte finns något beslut taget om att begära Saab i konkurs. Swans styrelse är medveten om att konkurs kan vara enda alternativet, enligt källan.

Lars Holmqvist, vd för den europeiska underleverantörsorganisationen Clepa, säger till P4 Väst att han inte har någon information om en nära förestående konkurs.

– Jag förväntar mig att jag får sådan information, samtidigt ska man vara medveten att när man befinner sig i det här läget kan det gå fort.

Unionens fackordförande på Saab i Trollhättan, Anette Hellgren, säger till P4 Väst att hon inte hört något om uppgifterna och att hon inte vill kommentera rykten.

Ledarna på Saab i Trollhättan har inte heller fått någon konkret information om vad som är på gång.

– Det är bara rykten, säger Thomas Haglund, Ledarnas ordförande, till TT.