Saab

"Nya pengar på gång till Saab"

Saab har i sista stund ha fått in mer pengar till bolaget från det kinesiska bolaget Youngman, som redan i fredags ska ha betalat in runt 34 miljoner svenska kronor, enligt Dagens industri. De ska täcka Saabs skulder till Skatteverket, skriver di.se.

Enligt Dagens industris källa kommer Youngman att på onsdag betala in ytterligare drygt 180 miljoner kronor, som ska gå till de anställdas löner.

– Information och dokumentation kommer att överlämnas till Vänersborgs tingsrätt före klockan 13 på torsdag och därmed kan rekonstruktionen fortsätta, säger källan, som är närstående Youngman, till Dagens Industri.

Handeln med Swans aktie stoppades på Amsterdambörsen strax innan klockan 14.30 i dag. Anledningen är att den holländska finansinspektionen, AFM, väntar på ett pressmeddelande från Saabs ägare.

– Vi vet inte när ett pressmeddelande kommer eller vad det innehåller, men vi har fått reda på att det är på gång, säger Imre De Roo som är presstalesperson för AFM, till P4 Väst.

Vid 17-tiden hade Saabledningen ett möte med facken, men ingenting kring en eventuell konkurs framkom. Det facken fick veta var att Saab arbetar med en ekonomisk lösning.

Tidigare under dagen sjönk Swans aktie till den lägsta noteringen hittills i år. Efter uppgifterna om att Saab kan vara nära konkurs gick aktien ner nästan 20 procent och den handlades för blygsamma 0,20 euro, cirka 1,80 kronor.

Sedan årsskiftet har aktien tappat 94 procent av värdet. Årets toppnotering var för exakt elva månader sedan, den 12 januari. Då var aktien uppe i 7,65 euro, nästan 70 kronor.

När Swan, som då hette Spyker Cars, börsintroducerades 2004 var kursen 15,50 euro, cirka 140 kronor. Kursen har som högst varit uppe i 22 euro, runt 200 kronor, två år senare.

P4 Väst/TT