Lettiska Swedbankkunder tog ut 370 miljoner

1:46 min

En sammanställning från Swedbank i Lettland nu i eftermiddag visar att de lettiska kunderna tagit ut motsvarande 370 miljoner kronor sedan i fredags, efter rykten om att banken ska gå i konkurs. Ryktesspridningen utreds nu av säkerhetspolis.

Från Swedbanks sida gör man allt man kan för att hjälpa till att spåra källan. Det berättar Swedbanks presstalesman i Lettland, Kristine Jakubovska.

– Vi vet inte varför ryktet har spridits, men vi skickar vidare all information vi har till myndigheterna som utreder det, säger Kristine Jakubovska.

En brottmålsundersökning har inletts av säkerhetspolisen, eftersom medveten spridning av falsk finansinformation är brottsligt i Lettland. Polisen har via media vänt sig till allmänheten. Man vill ha tips som gör att man kan identifiera källan till ryktet, som spridits via sociala medier, sms och telefonsamtal.

Premiärminister Valdis Dombrovskis sa i eftermiddag till väntande journalister att han fått uppgifter från polisen som visar att ryktena om bankkonkurs har spridits för att skapa oro i landet.

Oron har förstärkts av att den lettiska banken Krajbanka gick omkull för några veckor sedan och togs över av centralbanken.

Den som medvetet sprider falsk information om det finansiella systemet i Lettland riskerar fängelse i mellan två och sex år.

Ryktet om att Swedbank skulle vara på väg att gå omkull har fått lettiska kunder att ta ut sammanlagt 370 miljoner kronor sedan i fredags, något som enligt Swedbank inte har skapat några problem för den dagliga verksamheten i dag.

Swedbankkunden Didzis Melbiksis kollade direkt upp ryktet när han hörde det. Han tror att det delvis är arvet från Sovjettiden som gör att letterna hellre lyssnar på rykten från vänner än vad myndigheterna säger. Risken för att förlora sina pengar ännu en gång påverkar också.

– De senaste 20 åren har det ju hänt några gånger att folk har förlorat alla sina besparingar, eller en del av dem. Folk litar inte riktigt på det som myndigheterna säger.