Vattenkraft i Kongofloden ska byggas ut

2:08 min

Sydafrika och Kongo-Kinhasa har skrivit under ett avtal om att utveckla vattenkraften i Kongofloden. I planerna finns vad som kan bli världens största damm. Den beräknas kunna ge energi till stora delar av Afrika.

Anny bor vid Kongoflodens strand, i det sista huset före vattnet i ett av huvudstaden Kinshasas fattigkvarter.

Nedanför hennes hus av plåt och tygskynken ligger fiskarnas träkanoter. Anny köper de minsta fiskarna i fångsten för att sälja längs vägkanten, först grillar hon dem på en glödande kolbädd, den enda energikällan för matlagning i husen här.

Bara en av tio kongoleser har el hemma, i ett land som har en tillgång som skulle kunna försörja stora delar av Afrika med el: den långa och djupa Kongofloden. Det har talats om det stora Ingadamm-projektet i årtionden, utan att något blivit verklighet.

Men nu har Kongos och Sydafrikas energiministrar skrivit under ett avtal om att föra projektet framåt. Det är inte minst Sydafrika som driver på. Elbristen är konstant även i det som är Afrikas största och mest utvecklade ekonomi.

Enligt det gemensamma uttalandet när avtalet skrevs under ska projektet se till elbristen inte bara i Kongo och Sydafrika, utan i hela regionen.

Bristen på el i världens minst elektrifierade världsdel ses som en av de stora bromsklossarna för större ekonomisk utveckling i Afrika.

Det stora Ingadamm-projektet beräknas kunna ge nära 40 000 megawatt, dubbelt så mycket som världens nu största damm i Kina ger. Det är lika mycket som en tredjedel av all el som produceras i Afrika i dag.

Men projektet kräver mångmiljardinvesteringar i ett land som är ökänt för korruption och svåra förhållanden för företag att verka i, så det är långt kvar.

Just nu renoveras bara de redan existerande och misskötta vattenkraftverken på floden, bland annat med pengar från Världsbanken.

Men Anny vid Kongoflodens strand har faktiskt el, tjuvkopplad i flera led mellan grannarna från den närmaste elstolpen. Det räcker till ljus i den nakna glödlampan några timmar i veckan, det är allt som kommer i de existerande elledningarna. Oftast är det helt becksvart på kvällarna mellan husen i kåkstaden.