Julmat också för fåglarna

Att mata fåglar är en populär välgärning och julkortsbilden en klassiker.

– Man får liv och färg i sin trädgård, samtidigt som man hjälper fåglarna att klara sig under en besvärlig tid, säger fågelexperten Niklas Aronsson.

Fast den där julkärven uppskattar faktiskt varken han eller hans bevingade vänner särskilt mycket. Ska man mata fåglar finns det annan föda som ger dem bättre chanser att klara sig igenom en bister vinter. Solrosfrön är nummer ett för en rad arter, även jordnötter är godis för många.

– Energirika solrosfrön är själva grundfödan. Om fåglarna får välja mellan olika sorters mat är det ofta solrosfröna som de återvänder till. Kombinerar man sedan det med jordnötter och någon form av talgboll, så har man en bra matning, säger Niklas Aronsson.

Att mata fåglar är trevligt. Det ger en känsla av tillfredsställelse att hjälpa andra levande varelser, på köpet får man glädjen av att kunna sitta bakom köksgardinen och titta alla talgoxar, grönfinkar och gulsparvar.

Det finns också forskning som visar att dementa mår särskilt bra av att mata fåglar.

Allra bäst mår förstås fåglarna själva, även om det knappast är några arter som skulle gå under om inte fågelborden fanns.

– Men visst har stödutfodring betydelse. Arter som nötväcka, gråspett, även i viss utsträckning rödhake, koltrast, grönfink, och kanske även blåmes, har förskjutit sina utbredningsområden norrut. Det är sannolikt att matningen kan ha med det att göra, säger Niklas Aronsson.

Bäst av fågelborden är fröautomater av olika slag som är utformade så att fåglarna inte kan skita i maten. Risken är annars att sjukdomar av olika slag lätt sprids.

Placeringen får kanske bli en kompromiss. Fåglarna vill helst kunna äta i ett undanskymt hörn av tomten där de har nära till skyddande buskar och träd. Vi själva vill kanske å andra sidan hellre ha fågelbordet utanför köksfönstret eller nära ytterdörren så att det är lätt att fylla på mat.

Till sist är det dags att avliva ett par myter.Bara för att man en gång har börjat ge fåglarna mat måste man inte fortsätta att utfodra dem hela vintern. Det är heller inte farligt att ge dem salt mat.

Lägg alltså gärna ut resterna av julskinkan och låt även fåglarna kalasa på en bit av julbordet.

TT