FN: 5 000 har dödats under upproret i Syrien

FN beräknar nu  att över 5 000 människor har dödats i Syrien sedan upproret mot regimen där började i våras.

Det informerade FN:s höga kommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, FN:s säkerhetsråd om, sent på måndagskvällen svensk tid.

För bara några veckor sedan nämnde FN siffran 4 000 döda, och då sas att den verkliga siffran antagligen är betydligt högre.

Och många syriska människorättsaktivister beräknar att dödssiffran är mycket högre.

Sedan upproret började, beräknas dessutom över 14 000 människor ha gripits av regimen. Minst 12 000 har flytt till Syriens grannländer.

Pillay vill nu att säkerhetsrådet skickar frågan om Syrien vidare till den Internationella Brottmålsdomstolen ICC, för att utreda om Syriens regim begått brott mot mänskligheten.

Efter Pillays framträdande i säkerhetsrådet uttalade sig Frankrikes FN-ambassadör, Gérard Araud, för journalister i FN-högkvarteret i New York.

– FN:s säkerhetsråd är "moraliskt ansvarigt" för de tusentals som dödats under revolten i Syrien, och det är en skandal att säkerhetsrådet inte lyckats enas kring ett fördömande av den syriska regimen, sa Araud.

Araud sa också att de senaste uppgifterna om Syrien var bland det mest skrämmande han hört på flera år.

Araud påpekade dessutom att Frankrike och flera andra länder anser att det är en skandal att flera medlemmar av säkerhetsrådet motsätter sig ett fördömande.

Senast ett resolutionsförslag som fördömer Syrien, var uppe för omröstning i säkerhetsrådet i oktober, stoppade både Ryssland och Kina resolutionen.

Ekot