Kanada drar sig ur Kyotoavtalet

1:45 min

Kanada drar sig som första land ur Kyotoprotokollet. Det tillkännagav miljöminister Peter Kent på måndagskvällen.

– Det står nu klart att Kyotoavtalet inte är vägen framåt för en global lösning på klimatförändringarna. Om det är något, så är det ett hinder.

Den konservativa regeringen motiverar beslutet att lämna Kyotoavtalet med att avtalet är verkningslöst eftersom världens största utsläppsländer USA och Kina inte skrivit under det.

– Vi hänvisar till vår lagliga rätt att formellt dra oss ur avtalet, sa miljöministern Peter Kent.

Beslutet från den kanadensiska regeringen är egentligen inte en överraskning. Redan 2006, när premiärminister Stephen Harpers högerregering kom till makten, så meddelade man att man inte kunde efterleva Kyotoavtalets krav på utsläppsminskningar. Målen är orealistiska och skulle få för stora konsekvenser för kanadensisk industri, sa regeringen då.

Men att Kanada nu också formellt hoppar av, innebär att det redan bräckliga Kyotoavtalet försvagas ytterligare.

Beskedet från Kanada kommer bara ett par dygn efter FN:s stora klimatmöte i Durban i Sydafrika. Där beslutade medlemsländerna efter utdragna förhandlingar att förlänga Kyotoprotokollet med en andra period. 

Kanadas regering har de senaste åren fått hård kritik från miljörörelsen för sin klimatpolitik. I förra veckan fick Kanada den föga smickrande utmärkelsen "Årets Fossil" av en grupp miljöorganisationer för sitt bristande engagemang vid klimatmötet i Durban.