Carema lovar att skatta i Sverige

Vårdbolaget Carema Cares vinst kommer i fortsättningen att beskattas i Sverige. Det lovar det hårt kritiserade bolagets ägare i en tidningsannons i flera tidningar idag.

Carema har använt sig av metoder som också används av andra privata bolag, för att inte behöva skatta för vinsten.

– Nej, det är naturligtvis bra om företag betalar rimlig skatt och inte hemfaller åt aggressiv skatteplanering, men det här har tilltagit och då är det nödvändigt att vi använder lagstiftning, säger finansminister Anders Borg.

-- Problemet är särskilt tydligt med det upplägg som har funnits inom välfärden, men det används inom andra sektorer också, och vi måste ha våra skattepengar, säger Anders Borg.

Skatteuppläggen som bland annat Carema använt sig av går ut på att riskkapitalbolag finansierar verksamheten med stora lån. Caremas vinst har sedan använts för att betala räntor för lånen.

Eftersom riskkapitalbolagen äger vårdbolagen har det blivit ett sätt att gömma undan vinst för beskattning. Men nu lovar Carema att sluta med det här upplägget. Äldreomsorgen som företaget bedriver i Sverige också beskattas här.

– Vi har lyssnat på de som bor hos oss, deras familjer, diskuterat internt i företaget och självklart också lyssnat på alla politiker, säger Magnus Lindquist på Triton som är ett av de riskkapitalbolag som äger Carema.

– Slutsatsen är även om de här skatteuppläggen följer svensk lagstiftning så är det inte lämpligt för ett företag som bedriver äldreomsorg att ha dem så därför beslutar vi för att ta bort dem

Anders Borg säger att ett lagförslag mot den typ av upplägg som Carema med flera bolag använt sig av för att undgå att betala skatt kommer att läggas under nästa år och att en ny lag ska kunna gälla från och med 2013.

– Om vi inte får fram en lagstiftning så kan det här bli mycket, mycket kostsamt. Så det gäller här att vi inte tar några risker, utan får plats en lagstiftning som stoppar den här typen av upplägg, säger Anders Borg.