Välekiperad med hjälp av radion

30 min

Nu är Stockholms modevecka igång för fullt. Trots tillkortakommandet gentemot bildmedierna har mode varit ett stort och återkommande tema i radio. Konventionerna har varit viktiga även i radio, och prudentliga råd om klädstil och smak spreds över landet fram till åtminstone 1960-talet.

 
1960-talets stil- och värdinneskolor

På 1960-talet fanns det flera stil och värdinneskolor att välja på för den som fyllt 16 år. De vände sig till unga kvinnor som "ville skaffa sig mer inre och yttre stil". 
 
1967 besökte journalisten Lars-Gunnar Erlandsson två av de poupuläraste stilskolorna i Stockholm, La Femme och Kim Söderlunds modell- och modeskola.

 

 
Gunilla Pontén – våga vara annorlunda

Den legendariska modeskaparen och provokatören Gunilla Pontén berättar om sitt arbete som kläddesigner. Hon inspireras av 1920-talets rena linjer, Mary Quants kortkorta kjolar och opmodets grafiska mönster. Vi får också veta vad hon ogillar mest i klädväg, både på sig själv och på andra.

 
 

OP-mönster och korta kjolar på 1960-talet

Mary Quant var mamma till 1960-talets korta kjolar och OP-modet. Ewonne Winblad intervjuar här studiorektorn Dagmar Lange (Maria Lang) om Op-modet som bannlysts i Oxford 1966.

 

1970-talet blickar bakåt och plockar upp den smala midjan

Damen är tillbaka med markerad midja. Damer i korsett och herrar i väst är högsta mode denna höst. Berit Ekeflo berättar om modeskaparnas planer ur programmet Vardags 1972.

 
Italiensk design och en het Armani

Den italienska modekungen Giorgio Armani, som började som fönsterskyltare på ett varuhus i Milano, sägs ha tjänat ihop en en enorm förmögenhet på sin klädkonst. Han upptäcktes av Nino Cerutti och stratade ett modehus i Milano 1974 tillsamman med Sergio Galeotti.

Jacob Dahlin berättar om Georgio Armanis italienska design som exporteras över Atlanten 1981.

 
 
Plattbröstat och låg midja 1926

1920-talet var ett årtionde dominerat av influenser från Amerika. Man skulle vara plattbröstad och smal över höfterna, som ofta markerades genom en nedhasad ”midja”. Radiotjänstemannen Lars Madsen samtalar i programmet När schlagern slog från 1963, med journalisten Célie Brunius om hur modet såg ut 1926.

 
 
Höök provocerar med klädkonventioner

Journalisten Marianne Höök var under 50- och 60-talen en av landets vassaste pennor, en skarp stilist lika elegant i såväl skriv- som klädstil. Hon väckte stort uppseende när 1967 gick in i Socialdemokratiska partiet – bl.a. beskrevs hon som medlem av "gåsleverproleteriatet". På en fråga om man får ha minkpäls i ett rättvist samhälle svarade hon: "Får man försöka vara tilltalande i ett rättvist samhälle?

 

Mer mode ur radions arkiv