Klass 3-varning kring Ätran

1:33 min

SMHI utfärdade på tisdagen en klass 3-varning, den högsta som finns, för extremt höga flöden i ån Ätran. I Falkenberg har Myndigheten för samhällskydd och beredskap skickat ut sandsäckar och barriärer inför risken för översvämning. Natten till onsdagen säger räddningstjänsten i Sjuhärad att läget allvarligt men stabilt.

Varningen gäller den nedersta och mellersta delen av Ätran.

Kraftbolagen kan inget göra för att lindra effekterna av de höga vattenflödena. Deras vattenmagasin är mer än fyllda.

– Det finns inget utrymme att hålla tillbaka vattnet för att förhindra problem nedströms, säger Jonas Andrén, informationschef på Eon Vattenkraft, till TT.

Eon driver fem av 19 vattenkraftverk i Ätran.

– Vi måste släppa fram allt vatten som kommer just nu. Det är naturen som råder över situationen.

I och med att det är blött i markerna nu rinner allt regn som kommer inom Ätrans tillrinningsområde snabbt rakt ned i ån. 

MSB, Myndigheten för samhällskydd och beredskap skickade ut sandsäckar och barriärer till Falkenberg på tisdagsmorgonen efter en begäran från länsstyrelsen, skriver P4 Halland.

Tidigare ufärdade SMHI en klass 2-varning för västra Sverige som framför allt gällde höga vattenflöden, den varningen har nu uppgraderats till en klass 3-varning för Halland och delar av Västra Götaland vid Sjuhäradsbygden och Göta Älv.

På Falkenbergs kommuns hemsida rekommenderas kommuninvånarna att se över golvbrunnarna och göra det möjligt att stänga av dessa så att vatten inte kan ta sig in via dem.

En klass 3-varning innebär att mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Eftersom det väntas mer regn den närmaste tiden bedöms risken för översvämningar alltså som mycket allvarlig i Ätrans mellersta och nedersta delar.

Ändå är det inga extrema regnmängder som väntas, utan översvämningsrisken beror på att det redan är så blött i markerna, säger Emil Björk som är meterolog på SMHI.

– Det är inte något ovanligt med 10-15 millimeter, men när det redan finns så pass mycket vatten, ställer det till bekymmer, säger han.

För Bohuslän och Göteborg har SMHI nedgraderat den tidigare klass 2-varningen till en klass 1-varning för höga flöden.

Ekot/TT