Lasso

Rädsla för nazister i Mariannelund

6:00 min

Efter den grova gruppvåldtäkten i en av Migrationsverkets lägenheter i Mariannelund för en dryg vecka sedan har stämningen förändrats i samhället. Många är rädda.

Sen gruppvåltäkten förra helgen har det har satts upp rasistiska affischer på Furulundskolan i Mariannelund. Två män med utländsk bakgrund har misshandlats av tre för dem helt okända män med olika tillhyggen. Flera andra flyktingar har utsatts för trakasserier av olika slag.

Vid ett möte i Mariannelund tisdag eftermiddag, diskuterar polisen och Migrationsverket läget med olika aktörer i samhället. Vad som ska göras åt den här situationen på både kort och lång sikt.

Mest rädd för nynazisterna
En av dem som är med på mötet är Birgitta Johansson, som jobbar i Centrumhuset och som även representerar Röda Korset.
- Nu gäller det att lugna ner. Särskilt för flyktingarnas skull. Stämningen är avvaktande och många flyktingar är rädda. Det är jättelite folk ut och rör sig nu.
- Det har varit små gäng med nynazister uppe där flyktingarna bor. De kommer även från grannkommunerna för att bråka.

Inte rädd för flyktingarna
- Jag är inte rädd för flyktingarna, men de unga nazisterna är jag rädd för, säger Birgitta Johansson, som jobbar i Centrumhuset och som även representerar Röda Korset.

Hon konstaterar att det går mycket rykten och att folk är oroliga. Hon vill att de olika grupperna ska mötas och det ska bli en bra stämning i Mariannelund igen.
- Det är fruktansvärt att föräldrarna och barnen är rädda. Och att barn inte vågar gå till skolan.

Eddie från Uganda har förföljts
En som blivit utsatt för trakasserier i Mariannelund är 24-årige Eddie från Uganda. I fredags kväll blev han förföljd av en bil när han var på väg hem till sin lägenhet. Den körde så nära så att den skrapade hans hand så att den började att blöda. Sedan skrek de något på svenska till honom som han inte förstod.

Bilen cirkulerade runt en lång stund där flyktingarna bor och när bilen körde förbi honom ännu en gång kastade killarna i bilen bananer på honom och fortsatte med sina rop.

Peter Olsson
peter.j.olsson@sr.se

Viktor Mattsson
viktor.mattsson@sr.se