Reinfeldt väntar med besked om europakt

1:48 min

Trots att en majoritet i riksdagen säger nej till ett medlemskap i den nya europakten vill statsminister Fredrik Reinfeldt vänta med ett svenskt besked.

– Ännu är det oklart vilka åtaganden som icke länder som Sverige skulle påta sig om vi väljer att ansluta oss till det avtal som alltså skulle undertecknas senast i mars. Min princip i politiken brukar vara att det är bra att veta exakt vad som gäller.

I riksdagen i dag tisdag, förklarade Reinfeldt sin avvaktande hållning med att det finns goda möjligheter att påverka det avtal om en finanspolitisk pakt som ska vara klart i mars nästa år.

– Jag vill säga både till dem som säger att de är färdiga med ett ja eller ett nej, att vi ännu inte vet vad ett svenskt deltagande har för verkan.

Tror du att du kan omförhandla det här avtalet på något sätt?

– Jag tror att det är påverkbart i frågan om vilken legal verkan det kommer att ha i länder som inte har euro som valuta.

Fredrik Reinfeldt fick i dag mothugg av sin egen vice statsminister, folkpartiledaren Jan Björklund som i en debattartikel i dag skrev att Sverige borde gå med i den nya europakten.

–  Han markerar för sig och de folkpartistiska statsrådens utgångspunkt den tydliga ställningen att de tycker att det är viktigt att Sverige finns med i fördjupningar i olika delar av EU-samarbetet.

Det är inte Jan Björklund som bestämmer?

– Det är sveriges riksdag som bestämmer.

Men i riksdagen är det tydligt att en majoritet säger nej. Socialdemokraternas partiledare Håkan Juholt upprepade i dag sitt nej från i fredags.

– Det man har kommit fram till på det senaste toppmötet, som nu fler länder ska få fundera på om de ska ansluta sig till, till det är beskedet ett nej, säger Håkan Juholt.