Serieskytten i Malmö

Serieskytt ska ha utretts samtidigt med mord

15 min

Den så kallade serieskytten i Malmö utreddes enligt egen utsago av psykiatrin under fjolåret. Han ska även haft tätare band till den så kallade sanningsrörelsen med antisemitiska inslag än vad som tidigare framkommit.

Mannen, som sitter häktad för tre mord och 13 mordförsök, säger sig ha utretts av psykiatrin vid tiden för de flesta av de brott som han misstänks för.

Det framgår av nya uppgifter i en P1-dokumentär.

Tre dagar innan ett av morden som 39-åringen misstänks för, ska han genomfört den sista delen av en psykologutredning i Malmö.

Han ska också varit mer aktiv i den så kallade sanningsrörelsen med antisemitiska inslag än vad som tidigare varit känt, och även visat en öppen beundran för den så kallade Lasermannen, John Ausonius.

Det var i november förra året som polisen grep 39-åringen efter flera oförklarliga skjutningar i Malmö, främst riktade mot personer med invandrarbakgrund.

Polisen har tidigare ogärna talat närmare om motiven och utredningen har yppandeförbud, men i arbetet med en kommande P1-dokumentär om den så kallade serieskytten framkommer flera nya uppgifter.

39-åringen var även mer engagerad än vad som tidigare varit känt i sanningsrörelsen, en konspiratorisk rörelse med antisemitiska inslag.

Inom organisationen talas om att världen styrs av en hemlig, ofta judisk elit. Vid flera tillfällen delade han ut flygblad och besökte föredrag på det temat.

Den misstänkte serieskytten i Malmö framhäver att han har Aspergers syndrom och enligt mejl han skickat framkommer att han under merparten av hösten 2009 utreddes av en överläkare vid Region Skånes neuropsykiatriska team, samt ytterligare två andra namngivna psykologer i Malmö.

I oktober skriver mannen att den tredje och sista delen av hans utredning ska genomföras, vilket bara är ett par dagar innan han enligt åklagaren mördar igen.

I fjol vann mannen förstapris i sin skytteklubbs oktobertävling. Läkare ska enligt svensk lag anmäla olämplighet att inneha vapen till polisen, något som tidigare visat sig fungera dåligt i praktiken.

– Som det ser ut nu så är det ett helt teams uppgift att diskutera lämplighet i sådana här fall och det finns alltid en risk att när ansvaret faller på en hel grupp att det blir ingens ansvar, så att säga, säger Björn Hofvander, psykolog och forskare inom rättspsykiatri vid Region Skåne.

Han poängterar dock att det är tydligt angivet att ansvaret ligger på läkaren.

Björn Hofvander har ingen koppling till den utredning som 39-åringen säger sig vara del av, och kan heller inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger att det inte är psykiatrins uppdrag att identifiera potentiella gärningsmän.

– Psykiatrins uppgift är att vårda och behandla psykisk sjukdom framför allt, säger Hofvander.

I slutet av januari nästa år väntas åtal väckas.