Egyptiska salafister i fokus i andra valomgången

2:39 min

I dag hålls andra valomgången i Egypten. I dag är det invånarna i bl.a. Aswan, Giza, Ismailia och Suez vid den berömda kanalen som ska rösta.  Efter de ultrakonservativa salafisternas framgångar i den första valomgången, är islamisternas eventuella fortsatta framgångar en stor fråga. De är särskilt starka i Suez där vår korrespondent befinner sig, men rädslan för dem är dämpad.

 – Egyptier är inga extremister. Skulle salafisterna försöka införa stränga regler, så kommer de att kastas ut, säger den liberale kandidaten Talaat Khalil - en av revolutionens lokala ledare här i Suez,

Han är sedan många år en känd aktivist som skrattar när han minns hur han förr brukade måla svarta kryss över ansiktet på affischer av Hosni Mubaraks son Gamal när Egypten befarade att presidentmakten skulle gå i arv.

Nu sitter både Gamal och Hosni i fängelse och Talaat Khalil på trottoaren och dricker te bland sympatisörer.

På gatan flockas fnittrande barn runt mjölkmannen som har fyra stora mjölkkannor i aluminium fästa vid sin motorcykel.

Talaat Khalil talar med sina väljare om förorenat dricksvatten, arbetslöshet, fiskeproblem i Röda Havet - frågor han säger att väljarna är angelägna om.

Ändå väntas väljarna belöna Salafisterna här i Suez.

När jag frågar Talaat Khalil hur det känns, svarar han ”Tänk dig ett helt folk som varit inlåst i ett mörkt rum och så öppnas plötsligt portarna och de släpps ut i solljuset - vad händer? De bländas! ”

– Ögonen är inte vana vid dagsljus, man bländas, snubblar, kan inte se och måste känna sig fram, säger liberalen Talaat Khalil, men råder det någon tvekan om att det här är början på den rätta vägen? Nej!, säger han.

– Jag har förtroende för det egyptiska folket, säger han. Salafisterna är inga dåliga människor, de vädjar till folkets djupa tro, men jag lovar dig att försöker de införa radikal tolkning av islam så stöts de bort.