Ånge

Ångefamilj fast på flygplatsen i Jerevan

Familjen Danielian från Ånge, som igår utvisades till Armenien efter tio år i Sverige, har fortfarande inte blivit insläppta i landet. Sedan igår eftermiddag sitter de på flygplatsen i landets huvudstad, Jerevan, och väntar på besked från myndigheterna. Allt dom vill är att komma hem till Ånge igen, det säger 17-årige Haik Danielian, äldste sonen i familjen.

– Ja att komma tillbaka såklart, dit där jag bott hela mitt liv nästan. Halva åtminstone, säger han.

Det var igår morse som polisen kom hem till familjen Danielian i Ånge. Enligt äldste sonen Haik, 17 år gammal, var det ett tjugotal poliser som omringade huset, och uppmande familjen att packa ihop sina tillhörigheter. Han beskriver det som den värsta dagen i sitt liv.

– Klockan halvsju på morgonen kommer 20 poliser och omringar huset och säger, tyvärr, ni ska flytta till Armenien. Det var fruktansvärt. Den värsta dagen i mitt liv, säger han.

Familjen har varit på flykt ända sen kriget mellan Armenien och Azerbadjan och inget av dom tre barnen är födda i Armenien, och dom talar inte heller språket.

I tio år har familjen bott tillsammans i Sverige – för fyra år sen fick dom besked om utvisning, men då tog ville inte Armenien ta emot familjen, utvisningen gick inte att verkställa.

Enligt polisens tillförordnade informationschef, Annika Odelind, har nu polisen nu fått fram dom uppgifter och dokument som krävs – och igår - tre och ett halv år efter beskedet från Migrationsverket- utvisades familjen.

Familjen flögs direkt från Midlanda till landets huvudstad, och där har dom nu väntan sen igår eftermiddag - - på att myndigheterna ska bestämma om dom får komma in i landet eller inte.

– Vi har inte fått nått besked än, vi sitter och väntar, säger Haik Danielian.

Vid tiotiden på onsdagen hade drygt 1400 personer från hela landet skrivit under protestlistor mot utvisningen av familjen Danielian. På lördag ordnar nätverket "Sundsvall mot Rasism" också en manifestation mot utvisningen och mot citat "en inhuman flyktingpolitik" på Stora Torget i stan.