Bombhotet mot Göteborg

32 min

Maskerade poliser med automatvapen stormade förra året in hos fyra barnfamiljer i Göteborg där männen felaktigt misstänktes för terrorbrott. Ekot har granskat tidigare hemliga dokument och kan nu avslöja vad som egentligen låg bakom terrorhotet mot Göteborg.

Nizar är en av dem som hämtades av polisen.

– Det här är så barnsligt. Hur kan man bedöma att det här är så trovärdigt och att det här är en mycket säker källa? Mer förvirrat vittne finns nog inte.

Terrorhotet mot Göteborg byggde på trovärdiga vittnesuppgifter, det har polis och åklagare upprepat även efter de felaktiga gripandena som skedde under våldsamma former.

Men terrorhotet grundades på enbart en källa, en drygt 30-årig kvinna som sa att hon hört en man prata i mobiltelefon om en bomb.

Ekot kan nu avslöja att polisens högst trovärdiga källa lämnar mängder med motstridiga och förvirrade uppgifter i förhören, det gäller bland annat beskrivningen av den man hon säger sig sett. 

Det förekommer till och med att motstridiga uppgifter lämnas i samma förhör.

Vittnet beskriver dels en "lång man, mörkhyad man, afrikan, han var jättelång". Det konstateras i förhöret att mannen citat har "afrikanskt krulligt hår".

Men kvinnan beskriver också en man som inte var mörk i hyn, som inte var afrikan, som är ganska kort och som inte har afrikanskt krulligt hår. Polisen sammanfattar vid ett tillfälle: Mannen var afrikan för att senare sammanfatta att mannen var inte afrikan.

Men det här är något som förundersökningsledaren i fallet, chefsåklagare Thomas Lindstrand inte känner till.

– Det här känner jag definitivt inte till. Det låter oerhört svajigt.  

Ingemar Johansson är länspolismästare i Västra Götaland. Han tycker fortfarande att vittnet är trovärdigt.

– Eftersom det låg till grunden för föredragningen till åklagaren, då har hon bedömts som trovärdig.

Nizar säger att både han, frun och de fyra barnen mått dåligt det senaste året. Särskilt barnen drabbades av polisens våldsamma inbrytning.

– Att se pappan ligga där, helt naken med bakbundna armar, polisen tar honom och förnedrar honom och siktar sitt vapen. Och pappa kan inte göra något. Ett barn när de ser sådant, det är väldigt svårt att tänka sig hur de reagerar.