2011-12-15

Sveriges Radio lägger ut material på Spotify och Wimp

Nu läggs valda delar av Sveriges Radios innehåll ut på Spotify och Wimp på försök under ett år. Framförallt är det humor från P3 men också Ekots lördagsintervju och några utvalda Sommarprogram. Allt som allt cirka 700 ljudklipp till att börja med.
– Vi vill att vårt innehåll ska vara tillgängligt för publiken där den finns därför att alla har rätt att ta del av vårt innehåll. Den publik som inte kommer till oss måste vi möta på andra plattformar, säger Cilla Benkö, vice vd på Sveriges Radio.

– Detta är en naturlig utveckling för ett medieföretag som så starkt präglas av både trovärdighet och förnyelse, säger Cilla Benkö

– Det här är ytterligare ett steg att göra Sveriges Radios innehåll tillgängligt för alla lyssnare. Vårt material finns redan på många olika plattformar, t ex iTunes, appar i smartphones, sociala medier, inbäddat på mediesajter etc. Nu tar vi ett steg till närmare publiken genom vår närvaro på Spotify och Wimp, säger Tomas Granryd, kanalansvarig för P3.

Omkring 7 miljoner lyssnar på Sveriges Radio varje vecka. Men ett allt större antal tar också del av utbudet digitalt på andra sätt än via FM. Lanseringen på Spotify och Wimp är ytterligare ett steg närmare publiken och ett försök att nå de lyssnargrupper som idag inte självklart väljer, eller känner, till Sveriges Radios utbud.

Fakta:

Enligt färsk statistik (Svenskarna och Internet 2011) används Spotify av hälften av svenskarna. Bland unga, 16-25 år, används tjänsten av 86 procent.

Via Spotify och Wimp (en prenumererad musiktjänst som drivs av norska Aspiro) kan över 3 miljoner svenskar ta del av delar av Sveriges Radios utbud, Allt material finns redan idag tillgängligt på sverigesradio.se

Sveriges Radios samarbete med Spotify och Wimp är ett rent distributionssamarbete, företagen har ingen rätt att påverka och ha synpunkter på Sveriges Radios utbud.

Vid starten omfattas följande program av testet:

Brunchrapporten
Christer i P3
Cirkus Kiev
Deluxe
Ligga med P3
Tankesmedjan
Lilla Al-Fadji
Mammas Nya Kille
Sommar i P1
Sist med det senaste med Annika Lantz
Ekots lördagsintervju

Mer information

Cilla Benkö, vice vd
cilla.benko@sverigesradio.se
08-784 50 17

Eva Sahlin, vik presschef
eva.sahlin@sverigesradio.se
08-784 18 52