100 år sedan Amundsen nådde Sydpolen

2:04 min

I isande kyla på Sydpolen hedrade Norges statsminister Jens Stoltenberg i dag norske polarfararen Roald Amundsen med en ceremoni. I dag, för hundra år sedan, blev Amundsen den första människan att ta sig till den otillgängliga Sydpolen med sin expedition.

Frusna fingrar spelade norska nationalsången i 40 minusgrader inför en bylsigt rödklädd grupp. Flera norrmän fick den här gången ge upp sina skidfärder mot sydpolen och flyga sista biten. Vädret ställde till det, även med betydligt mer modern utrustning än för hundra år sedan. Jens Stoltenberg gjorde en kort skidtur och beskrev polarluften för norska medier.

– Den är kall och tunn, sa han.

Han upplevde tidsskillnaderna som märkliga när han förflyttade sig på iskontinenten. Jag har aldrig varit så förvirrad, sa statsministern bakom polarglasögonen. Att själv äta frukost och se andra längre bort äta middag, sa han.

Roald Amundsens expedition skedde kort efter att Norge blivit en egen nation efter upplösningen av unionen med Sverige. Det kan vara svårt att tro att det gått hundra år med tanke på uppmärksamheten polarfärden fortfarande får i Norge.

Bragden har varit med och format Norges nationella identitet, den egna bilden av ett folk som trotsar naturens hårda element och genom slit och lidande tar sig till målet, helst på skidor. Norge hade velat ha ett permanent minnesmärke på Sydpolen men USA sa nej och istället blev Amundsen hyllad med en byst av is.

Att Antarktis is samtidigt smälter bekymrar Stoltenberg. Han varnade för dramatiska effekter och betonade vårt ansvar för att rädda planeten.