Fiskeavtal stoppas av EU-parlamentet

1:39 min

Det omstridda fiskeavtalet mellan EU och Marocko stoppades oväntat i dag av EU-parlamentet. En rad svenska politiker har kritiserat avtalet, som de menar bryter mot folkrätten eftersom det innebär att Marocko säljer fiskerättigheter i vatten som tillhör det ockuperade Västsahara.

Åsa Westlund är EU-parlamentariker för socialdemokraterna.

– Jag är otroligt glad att EU äntligen respekterar folkrätten och säger nej till det här avtalet.

Det här fiskeavtalet är en fråga som har splittrat EU. Nord står mot syd, både i EU-parlamentet och på ministernivå. Det är främst spanska och portugisiska fiskare som tjänar på avtalet där EU betalar motsvarande över 300 miljoner kronor per år till Marocko för rätten att fiska utanför Nordafrikas västkust. Men en del av vattnet tillhör Västsahara som Marocko har ockuperat sedan slutet av 1970-talet, och flera instanser har därför sagt att fiskeavtalet bryter mot folkrätten.

Politiker i södra Europa har pläderat för att avtalet ska förlängas, bland annat för att inte störa EU:s relationer med Marocko, men det är ett argument som Åsa Westlund avfärdar.

– Många har lärt sig en läxa av det vi har sett efter den arabiska våren, att det är inte så att EU som demokrati kan hålla icke-demokratier om ryggen på vilket sätt som helst. Och det är det vi gör om vi inte är kritiska mot Marocko.

Tack vare trycket från länder som Spanien och Frankrike såg det in i det sista ut som om EU-parlamentet i dag skulle rösta för en förlängning av avtalet. Men så blir det nu inte, och enligt Åsa Westlund får det här stor betydelse för framtiden.

– Antingen så blir det inget nytt avtal, eller så räknar jag med att kommissionen föreslår ett avtal som inte inkluderar västsahariska fiskevatten. Sedan får det här väldigt stora konsekvenser för Västsahara som då äntligen har sett att EU respekterar deras rättigheter och det är de verkligen inte bortskämda med.