Symboliskt slut för Irakkriget

1:15 min

USA:s president Barack Obama satte i dag den symboliska slutpunkten för det kontroversiella kriget i Irak. Obama var på militärbasen Fort Bragg och tog emot hemvändande soldater.

President Obama aktade sig noga för att förklara seger i Irakkriget men han sa att de amerikanska trupperna lämnar Irak med huvudet högt. Om 17 dagar ska den sista amerikanska soldaten ha lämnat landet och Obama prisade sin krigsmakt som den bästa i världshistorien.

Obama var som presidentkandidat motståndare till kriget men i dag ville han åtminstone se något positivt med det, Irak är inte perfekt men vi lämnar efter oss ett självständigt Irak som kan stå på egna ben och som har en representativ regering vald av folket, sa Obama. De flesta amerikaner är glada att kriget är slut men många republikaner kritiserar Obama för att ha dragit sig ut för snabbt.

I Irak i dag var det delvis andra tongångar, i sunnistaden Faluja, som var skådeplatsen för hårda strider, firade tusentals människor att USA-trupperna lämnar landet och de brände amerikanska flaggor.