Gnesta

Frejaskolan arbetar mot våld

1:45 min

Samtal om manlighet och våld är en del av projektet "Frihet från våld" som killarna i nian på Frejaskolan har deltagit i under hösten. Projektet drivs av Män för jämställdhet och syftar på att förebygga våld genom att göra killarna medvetna om sambandet som finns mellan manlighet och våld.

Eleverna Simon Berg och Joacim Hansen tycker att de har fått nya värderingar i och med projektet.

– Man behöver inte vara våldsam för att vara en bra kille eller för att framstå som manlig, säger Joacim Hansen.

– De tycker väl att de är coola när de håller på med våld, säger Simon Berg.

Sedan oktober har killarna i nian på Frejaskolan i Gnesta deltagit i ett forskningsprojekt där de har fått prata i grupper om manlighet och våld och hur det hänger ihop. I samtalsgrupperna har man till exempel kollat på film och olika klipp från Internet som på något sätt förknippas med just manlighet och våld och sedan diskuterat kring det.

– Man har börjat tänka lite på vad man säger och gör, man tänker efter innan man säger kränkande saker, säger Simon Borg.

– Jag tycker också att det är väldigt viktigt att det tas upp så att fler skolor får uppleva och prata om hur en kille kan känna, säger Joacim Hansen.

Projektet kallas för "Frihet från våld" och finansieras av Allmänna arvsfonden och drivs av organisationen "Män för jämställdhet".

– Just i den här åldern som vi jobbar med pågår det något som varken killarna själva eller omgivningen sätter etiketten våld på utan man kallar det för skojbråk. Men det är slag som utdelas eller krokben som läggs ut och det är något som faktiskt är våld, säger Klas Hyllander som är organisationssekreterare och även en av de som har hållit i samtalsgrupperna.

Han berättar att en tredjedel av det polisanmälda våldet i Sverige utförs av unga killar mellan 19-24 år, det vill alltså organisationen Män för jämställdhet motverka med det här projektet.

– En av våra filosofier eller tankar är att det vardagsvåldet hänger ihop med det grova våldet. Om man kan stoppa vardagsvåldet så förebygger vi också de mer ovanliga händelserna när riktigt grovt våld utövas, säger Klas Hyllander.

– Jag tycker att fler ska få ta del av projektet, att de ska genomföra det på fler skolor, säger Simon Borg.

– Jag tycker också att det är viktigt att fler skolor får ta del av det här så att fler skolor får uppleva hur en kille kan känna, avslutar Joacim Hansen.