Hur trasigt är Amerika?

Om USA inför valåret: är supermakten på fallrepet? Det politiska systemet har gått i baklås, förtroendeklyftorna är enorma och ekonomin är i förfall. Kan det bli värre? Och kommer det någonsin att bli bättre? Hör röster och arga skrik från North Carolina, Fox News och en brunchkrog i Göteborg om förtvivlan – och en liten gnutta hopp – i världens ledande demokrati.

Valrörelsen inför nästa års amerikanska val har börjat. Det blir sannolikt ett av de viktigaste valen i historien. Världens största ekonomi och demokrati går nämligen på knäna. Politiskt handlingsförlamat med en obegripligt stor statsskuld, fast i fortsatta följdverkningar av finanskriser, infrastruktur i förfall och det lägsta folkliga förtroendet för kongressen, sedan mätningarna började för 30 år sen. Bara knappt en tiondel litar på att folkvalda sköter sitt jobb.

Konflikts Ivar Ekman åkte till North Carolina, där man med bara en kort bilresa kan korsa de allt djupare klyftor som delar dagens USA: Republikaner mot Demokrater, förstås, men också stad mot land, svart mot vit, rik mot fattig och, inte minst, skulle det visa sig, Washington mot hela resten av landet. North Carolina väntas också bli en av de viktigaste staterna för avgörandet av nästa års presidentval.

Medierna är den skådeplats där de amerikanska politiska motsättningarna blir tydliga. TV-kanalen Fox News brukar pekas ut, men också konservativa radiostationer, till exempel radioprataren Rush Limbaugh har gått allt längre ut på högerkanten. Och nu finns också exempel på motsatsen, medier som rört sig ut på vänsterkanten när publiken sökt sig alltmer mot politiska motpoler. Konflikts Lotten Collin undersökte den här utvecklingen.

Vad säger då de politiska aktivisterna? Konflikts Mikael Olsson åkte till västkusten – den svenska västkusten – för att träffa Göteborgsavdelningen av organisationen Democrats Abroad. Han träffade också en av Sveriges mycket få öppna Republikaner, PR-konsulten Billy McCormack.

Var finns då en strimma hopp i dagens USA? Vi fann den på den plats där själva problemet med polarisering och dödläge är som mest akut, nämligen Washington och Capitol Hill - där den amerikanska kongressen nu tappar folks förtroende i historiskt dåliga mätresultat. Men där, i Washington, finns också de som arbetar för att göra något åt det. På senare år har flera nya organisationer och tankesmedjor startats, initiativ som syftar till att få in politikerna på rätt väg: mer av kompromissvilja och snabbare politiska resultat, ofta genom att betona vikten av "bipartisanship”, det vill säga att sätta sig över det partiskiljande och se till allmänhetens och nationens intresse genom samarbete.

Ett sånt initiativ, för samarbete över partigränser, såg vi tidigare år, under president Obamas State of the Union-tal. I år höll han det precis efter det att den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords skottskadats under ett väljarmöte i Tucson, Arizona. Det attentatet blev för många amerikaner ett tecken på att den politiska polariseringen gått för långt - till och med till våldyttringar - att nåt nu var tvunget att förändras i grunden.

Programledare: Mikael Olsson
Producent: Ivar Ekman