Konstevenemang inleder hamnomvandling

4:05 min

H+, så heter ett stort stadsomvandlingsprojekt som pågår i Helsingborg. Ombyggnaden av stadens södra delar ska fortgå till år 2035 och planerna involverar bland annat en ny tågtunnel. Nu i helgen tas ett första steg – då anordnas konstevenemanget "Smack Bang i Folkets Hamn".

En av de som medverkar är gatukonstnären Akay:

– Det börjar från den där, Hamnbyggnad 407. Ut till Osloterminalen som ligger liksom längst ut på piren.

Det blåser kallt bland containrarna och lastbilarna i Oceanhamnen, ett stenkast söder om Helsingborgs centralstation. Här ska det byggas en helt ny stadsdel. Den blir en viktig pusselbit när stans norra delar ska bindas samman med Söder. Stadsdelar som idag är både fysiskt och socioekonomiskt åtskilda.

Och nu på lördag öppnas hamnen för första gången upp för invånarna. För att locka dit folk och göra dem delaktiga, tar man hjälp av sex konstaktörer från olika delar av landet.

Akay från Stockholm är känd för sin grafitti- och gatukonst, och i sitt verk har han utgått från statistik om Helsingborg, Sverige och världen. Till exempel att 1 800 000 personer i landet bor i ensamhushåll. På en tegelbyggnad har han målat med stora vita bokstäver: "Känner du dig ensam?"

– I går kväll när vi stod och målade här, så svänger det in en bil hastigt. Och så kliver det ur en hamnarbetare. Vad håller ni på med egentligen? Vi håller på att måla här. Så tittade han på den där texten där det stod: Känner du dig ensam? Ja, jag har vart här i trettio år och jag har alltid varit ensam.

På H+ huvudkontor träffar jag Jessica Segerlund, som är konstnärlig ledare för Folkets Hamn.

– Det har ju varit ett område för hårt arbete och logistik... På nytt till den här platsen.

Syftet med Smack Bang i Folkets hamn är enligt Jessica Segerlund inte att putsa upp eller tvätta något. Hon säger att man samarbetar med konstnärer eftersom de är experter på dialog.

– Det finns många metoder i konstnärligt arbete som man kan applicera på en sån här process.

I konstnären Elin Strand Ruins verk tar hon ett helt 60-talskök från en lägenhet i södra stan och flyttar det till en plats med prima havsutsikt på piren. Där ska det äga rum en matlagningsstafett under lördagen.

– De här konstevenemangen och de medborgare som blir inbegripna i den processen ska kunna sätta färg och avtryck på den faktiska processen.

Kommer de göra det på riktigt tror du?

– Det tror jag absolut. En plats som tidigare har varit stängd för allmänheten, när man öppnar upp den och gör nånting där så är det väldigt betydelsefullt. Men det är ju betydelsefullt HUR man gör det. Det känns viktigt att integrera de möjliga tänkbara invånarna till exempel.

Vi är tillbaka i Oceanhamnen med Akay. Han har jobbat med grafitti och illegala installationer i stadsmiljö i över tjugo år. Han säger att han inte ser nån motsättning mellan att göra både det och ett sånt här projekt. Men den här gången fick han använda vattenlöslig färg.

– Det skulle vara mycket lättare att måla med sprej, det går fortare och sitter mycket bättre. Men de har varit osäkra hur Helsingborgs stad kommer reagera så Jessica har sagt "vi ska nog ta nåt som går att ta bort".

Spelar det nån roll för dig om de tar bort det?

– Nej. Det är superkul att kunna göra intryck på så liten yta, att man kan stå här och se tre texter samtidigt. Men om det sitter kvar eller inte tycker jag inte spelar nån roll, säger gatukonstnären Akay.

Smack Bang i Folkets Hamn i Helsingborg pågår mellan 15 och 23 lördag den 17 december.

Karin Arbsjö