Moskén hjälper muslimska singlar att dejta halal

3:50 min

Det finns för få platser för troende muslimer att möta en partner, enligt moskén i Göteborg, som nu startar en nätdejtingsajt för att hjälpa unga muslimska singlar att hitta den rätta på ett muslimskt sätt - halal. Abu Mahmoud, som tog initiativet tillsammans med sin fru, menar att det är en viktig del av moskéns verksamhet.

– Moskén är ju inte bara en böneplats, det är en social plats också och moskén finns för att kunna ta itu med sociala problem i samhället och ett av de här problemen är ju att man inte lätt kan hitta en partner, säger Abu Mahmoud.

Det är ingen vanlig dejtingsajt med bilder och presentationer, utan en förmedling. Inga medlemmar syns på sidan, utan kontakter förmedlas via Abu Mahmoud och hans fru, som väljer ut någon som de tycker verkar lämplig.

– Min fru är som kontaktperson för systrarna så kvinnor kan ringa henne och fråga; finns det någon lämplig som passar mig? och finns det, så är det bara att registrera sig så försöker vi matcha.

Och när förmedlingen skett, så är tanken att man också ska dejta rätt - halal:

– Vi vill göra dejtningen på ett så islamsikt sett som möjligt, d vs att mannens familj kommer till kvinnans familj och dejtar, föräldrarna spelar en huvudroll  i dejtingprocessen.

Att verksamheten flyttar ut på nätet är bara ett nytt forum -moskén har länge fungerat som någon form av kontaktförmedling. I södermalmsmoskén i Stockholm hade man under många år en pärm där giftaslystna moskébesökare kunde skriva in sina kontaktuppgifter, säger Abdallah Salah, Vice ordförande i Islamiska förbundet i Stockholm.

– Vi har redan gjort det här, men inte digitalt, vi har haft det i pappersform, vid entrén, så idén är inte ny.

Pärmen är försvunnen idag, det blev svårt att ta ansvar för att de som läste andras kontaktuppgifter verkligen var seriösa, men intresset är fortfarande stort, säger Abdallah Salah.

– Jo, det är väldigt stort, de flesta praktiserande skulle önska en sådan här tjänst i moskén och moskén är inte främmande för sociala frågor, det är stjärnan i moskéns verksamhet.

Arif och Navim är två unga svenska muslimer,  som båda är singlar och på väg in i Stockholms moské för att be. De tycker att det verkar bra med en sådan sajt.

– Vår generation är lite mitt emellan, vi vill inte ha det här arrangerade äktenskapet som våra föräldrar fick i Mellanöstern eller Indonesien, men om man är troende och ung så kanske man inte vill gå på disko eller puben, så då hamnar man lite i gråzonen, så jag tycker att det är en strålande idé.

– Jag personligen tillhör den gamla skolan och hoppas att träffa.. Kärleken in real life, men jag utesluter inte heller möjligheten.. kanske någon gång i framtiden.

Hittils har närmare 20 personer registrerat sig - varav 60 procent är män, berättar Abu Mahmoud. Men hur marknadsför man sig då på halaldejt, frågar jag honom.

– Jag tror att det är humöret man lyfter fram; att man är en glad kille eller en trevlig tjej, men sen är det många som väljer att skriva hur religiös man är också.

Men man kan också önskemål om blivande man respektive fru, vad är det man lyfter fram där?

– Jag har sett att det är många som vill ha en respektfull partner och en religiös partner, det är de två sakerna som brukar lyftas fram.

Själv träffade Abu Mahmoud sin fru på en konferens, men den första kontakten togs genom hans mamma.

– Ja, vi träffades på en konferens och det var faktiskt min mor som tog initiativet och dejtade min fru.

Och de fattade tycke för varandra?

– Ja, haha, det tror jag.