Vad hände sedan?

6:21 min

Rättegångar, tusentals protestbrev och urskog som tillfälligt räddas. I årets sista Kaliber går vi tillbaka och ser vad som hänt efter våra program. Vi har gått igenom reaktioner från er lyssnare och återvänt till företag, personer och myndigheter. Vi har hittat byten på chefsposter, uppmaningar till resenärer att inte slänga för mycket av gratismaten på buffén, och fler människor som drabbats av allvarliga biverkningar av läkemedel.

Djurrättsaktivisterna

Förra året drog en våg av djurrättsaktivism över landet. Aktivisterna riktade sig mot butiker som säljer päls, och mot deras personal. 

I Kalibers granskning i november 2010 kunde vi visa att det var långt ifrån vattentäta skott mellan den legala och den illegala delen av djurrättsrörelsen. Om det sedan skulle hålla juridiskt i en rättegång var en annan sak. Idag sitter vi delvis med facit.

Det är den 5 december och slutförhandlingar i Göteborgs tingsrätt, i ett av de mest omfattande åtalen mot djurrättsaktivister som vi har haft i Sverige. Fyra personer står åtalade. En av dem har 19 åtalspunkter med olaga hot, skadegörelse och mordbrand bland annat. Han sitter framåtböjd på en stol och tittar uttryckslöst ner i bordet framför sig. När kammaråklagaren Lars Lindman lägger redogör för bevisen.

– Vi har ett stort antal åtalspunkter. Det rör mycket allvarlig brottslighet. Det finns teknisk bevisning som knyter gärningsmannen till varje enskild punkt. Och mot den här bevisningen står ingenting, säger kammaråklagare Lars Lindman.

22-åringen är klädd i rutig skjorta, blek efter flera månader i häktet och de få mörka skäggstråna som sticker ut från hakan får honom snarast att se ännu yngre ut. Om två veckor fyller han 22. Liksom de andra åtalade har han varit aktiv i Djurrättsalliansen. En organisation som hävdar att de enbart använder sig av lagliga metoder och traditionella demonstrationer, med plakat, talkörer och megafoner.

– Päls är mord, ni har blod på era händer!

När Kaliber började granska djurrättsalliansen hösten 2010 ekade det här budskapet utanför klädbutiker som sålde päls. Vi upptäckte snart att det var ungefär samma grupp av människor som dök upp på demonstrationerna. Den äldste, som idag är 30 år, heter Richard Klinsmeister, och är talesman för Djurrättsalliansen i Göteborg. I oktober 2010 träffade vi honom

– Detta är en del i vår kampanj som heter ett pälsfritt Göteborg som går ut på att vi kommer demonstrera utanför pälsbutiker tills hela Göteborg är pälsfritt, säger han.

Vad Richard Klinsmeister inte nämner är att ägaren till Andreasson päls blev hotad och fick sina fönster krossade. Samma metoder användes mot en rad butiker. Lagliga demonstrationer dagtid, varvades med skadegörelse nattetid och hotbrev som blev allt grövre. Men djurrättsalliansen hävdade att de var oskyldiga

- Djurrättsalliansen jobbar bara med lagliga metoder, men vi kan ha förståelse för dem som tycker att kampen mot djurplågeriet går för långsamt.

Kan man säga att deras metoder påskyndar även era mål?

– Det vore väl fel av mig att säga det, men så är det kanske. De nattliga aktivisterna hakar ju på vår kampanj, sade Richard Klinsmeister hösten 2010.  

Vad Klinsmeister heller inte berättade var att en av de nattliga aktivisterna stod strax bakom honom när jag gjorde den här intervjun. Det är samma person som idag sitter framför åklagaren i och han erkänner att han deltog i mellan tio och 15 legala demonstrationer. Sedan gick han hem till sin lägenhet och författade brev där han hotade att skära upp ansiktet på butiksägare, slå deras barn med knogjärn eller tända eld på deras hus - bland annat.

Per-Åke Loftegård, chef för Brottsspaningsenheten i Göteborg, var en av de poliser som var involverad i utredningen som ledde fram till åtal.

– Vi upplevde att de här breven var skrivna på ett speciellt sätt. Vi tittade på hur de var skrivna men vi sade också det att vi måste undersöka dem, finns det fingrar, finns det DNA? Och i samband med att den här misstänkte blev misstänkt för skadegörelsen så togs det DNA och fingrar. I och med att de här spåren jämförs av SKL så blev det i princip en bingo, det blev träff på det ena brevet efter det andra.

Det blev bingo säger du, men vilken exakt händelse var det där det blev bingo?

– Det var egentligen en enkel skadegörelse mot en restaurang som serverade hajfenssoppa där han i princip fastnade på ett fotografi ifrån butiken, säger Per-Åke Loftegård.

På Göteborgs tingrätt har försvarsadvokaten ingenting att sätta emot bevisningen. Åklagaren yrkar på mellan fyra och fem års fängelse. Tingrätten bedömer att den åtalade är skyldig till brotten, men beslutar att han ska gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning före dom.

Åtalen mot de tre andra djurrättsaktivisterna väntar nu på sin prövning. Två av de åtalade är framträdande inom djurrättsalliansen. Åtalen gäller framför allt olaga tvång. Som det framkom i Kalibers reportage för ett år sedan, använde djurrättalliansen sig av rädslan som de militanta aktivisterna i Djurens Befrielsefront spred för att få butiksägare att skriva på kontrakten om pälsfri policy.

Anledningen till att prövning har skjutits upp är man inte har kunnat delge en av de åtalade. Han har försvunnit utomlands för att studera. Enligt centrala studiestödsnämnden, CSN, ska han plugga till veterinär.

Reportrar: Ola Sandstig och Magnus Sandelin

 

Xtravaganza i rätten

I vårt första program i våras berättade vi om stjärnskottet på den svenska bantningsmarknaden, Xtravaganza. Med sina soppdieter och gym har de snabbt vuxit och blivit ett av Sveriges största bantningsföretag. Men Kaliber kunde i våras visa baksidan.  Kunder som blivit sjuka - och skuldtyngda franchisetagare. En av dem har nu valt att stämma Xtravaganza, och Kaliber var med vid förhandlingen i tingsrätten.

Det är Oktober och i tingsrätten i Västerås har ett tiotal personer samlats vid en av soffgrupperna i entrén.  Det är före detta och nuvarande franchisetagare i Xtravaganza som drivit så kallade viktcenter. De är här för att stödja Tomas Andebjörn, en före detta franchisetagare som i våras gick i konkurs. Han har nu stämt Xtravaganza på drygt fem och en halv miljoner miljoner kronor för bland annat avtalsbrott. Han tycker inte Xtravaganza har gett det de har lovat när det gäller bland annat vidareutbildning och marknadsföringshjälp

– För det första att få upprättelse. Och att komma fram till en förlikning innebär ju att vi får en summa pengar helt enkelt så att jag kan börja om på nytt i mitt liv helt enkelt. Och det gäller alla andra som är här också och stöttar mig, säger Tomas Andebjörn.

Tomas Andebjörn var en av de första Franchisetagarna i kedjan har till skillnad från de andra inte skrivit under ett skiljedomsavtal med Xtravaganza, vilket gjort det möjligt för honom att stämma företaget i tingsrätten.  Annika Lövgren Dahlberg  från Karlstad är på plats i Västerås och har nyligen avslutat sitt avtal med Xtravaganza.

– Vi vill att det ska bli att det ska bli en rättslig prövning på om det verkligen är rätt och riktigt, det som vi har skrivit på, säger hon.

Yvonne Anglesjö har tidigare drivit ett Xtravaganza viktcenter.

– Det blir ju prejudicerande här nu och får vi en fällande dom så är det till glädje för många andra, säger Yvonne Anglesjö.

Idag är en så kallad muntlig förhandling där parterna ska föra fram sina argument. Ofta slutar en sådan förhandling i förlikning. Om inte så blir det upp till tingsrätten att avgöra. Men vi får inte sitta kvar i rättssalen och höra argumenten. Xtravaganza kräver stängda dörrar under förhandlingen och då får vi gå ut.

Kalibers granskning av Xtravaganza i våras fick stor uppmärksamhet. Livsmedelsverket valde efter programmet att låta miljöförvaltnigen i Västerås kontrollera företagets lågkalorisoppor. När de analyserade innehållet i en av sopporna upptäckte de att mängden krom och molyben var lägre än tillståndet tillåter. I ett mail upplyser Miljöförvaltning Xtravaganza om bristerna, och i ett svar skriver företaget att de nu har fått garantier från sin leverantör att felen ska vara åtgärdade. Det är något som miljöförvaltningen i Västerås kommer att följa upp, säger livsmedelsinspektör Maria Sandefur till Kaliber.

Kristina Iversen Östh berättade i Kaliber i våras om hur hon blivit vattenförgiftad och kunde ha dött när hon gick på Xtravaganzas diet. Hon är idag besviken på företaget.

– Jag har ju försökt att få ersättning för det jag har råkat ut för, men där har jag fått blankt nej. Där har de tyckt att de inte har någon skuld i det här. Men det känns ju ganska tungt att dra det här lasset själv, det är ju så.

Tomas Andebjörn, som var den enda franchisetagre som vågade ställa upp med röst och namn i Kaliber i våras, valde alltså att stämma Xtravaganza. Och enligt uppgift till Kaliber så har flera andra franchisetagare samma skadeståndskrav. Men de har skrivit skiljedomsavtal och det innebär sträng sekretess och att de kan inte gå till tingsrätten. Istället får de förlita sig på skiljedom i handelskammaren.

I våras stod ägarna till Xtravaganza, Frank Angelini och Per Sundström, nominerade i Västerås som årets företagare. Men efter Kalibers granskning i våras så syns de inte längre i presentationen av företagets centrala medarbetare på hemsidan. De är fortfarande ägare, men är inte längre en del av den operativia ledningen enligt företagets presstjänst.

Idag har Mikael Blomqivst tagit över VD-posten och företräder Xtravaganza i rätten.

Hur ställer ni er till det idag, anser ni att ni har gjort något fel?

– Jag kan inte svara dig på det, jag är lite för ny i min egen roll. Vi börjar nu så får vi se var det tar vägen.

Fast du är vd så du borde veta ungefär?

– Ja, men du vet säkert också att jag inte suttit på den posten särskilt länge.

Hur kan du kommentera att det är ganska många franchisetagare som nu ändå väljer att vidta rättsliga åtgärder mot er som franchisegivare?

– Det är en, det är Tomas Anderbjörn.

Men det finns ju fler som ändå är på gång, det vet du säkert om?

– Ja, självklart vet jag det. Men jag vill inte föregå det genom att säga något i radio utan vi måste låta ärendet löpa på, så får vi se. Och är det så att det har begåtts fel så korrigerar vi det. Självklart.

Enligt uppgift till Kaliber har en före detta franchisetagare vunnit i en skiljedom mot Xtravaganza, men sekretessen är hård och Mikael Blomqvist vill inte säga mycket.

– Nej jag får inte kommentera det, säger han.

Xtravaganza har i de intervjuer de medverkat i fortsatt hävda att de inte lurat några franchisetagare och att inga kunder har blivit sjuka av deras diet.

Och Xtravaganza tuffar vidare. Enligt ett pressmeddelande har de har startat nya center i Danmark och efter nyår väntar Kina. I tingsrätten i Västerås nåddes ingen förlikning i dag så det blir upp till tingsrätten att ta beslut kring Tomas Andebjörns stämning någon gång i början av nästa år

– Det känns bra, jag tycker vi har fått mycket klarhet här inne och satt väldigt hård press på dem, säger Tomas Andebjörn.

Reporter: Sofia Boo

 

Allt ingår: Mat, dryck och lagbrott

I våras gjorde Kaliber två program om all inclusive - chartersemestern där allt är betalt i förväg och du på hotellet kan äta och dricka hur mycket du vill. Vi åkte till Mallorca, Gran Canaria och Turkiet och besökte hotell som Sveriges tre största resebolag; Ving, Fritidsresor och Apollo, använder sig av.

Kaliber hittade flera hotell där personalen tjänade under minimilön, i Turkiet så lite som nio kr i timmen. I sopsorteringsrummen på så kallade miljövänliga hotell kunde vi se hur allt blandades; papper, plast, kylskåp och apelsiner.   

Vi kontaktar resebolagen för att se om de gjort något åt det här. Kajsa Moström är informationschef på Apollo

– Vi skrev ett brev till alla våra samarbetspartners där vi påpekade att man i kontrakt med oss också har skrivit på en uppförandekod som bland annat handla om att man ska respektera mänskliga rättigheter, erbjuda rättvisa arbetsvillkor och naturligtvis hålla sig till lagen i det land som man verkar i.

Magdalena Öhrn, informationschef på Ving, berättar att de har vidtagit åtgärder för att förbättra miljön:

– Vi har till exempel infört olika färger på soppåsar för att kunna spåra var det går fel och så vidare. Vi har också blivit lite tydligare med  att informera om att man ska ge dricks även om man bor på ett all inclusive-hotell och vi har satt upp skyltar på våra buffébord som säger att man inte ska ta mer mat än man äter upp med hänsyn till miljön.

Fritidsresor vill inte ställa upp på någon bandad intervju men skriver i ett mail till Kaliber att de som certifierar och mijlömärker deras hotell uppmanats se över att allt fungerar som det ska. Och när det gäller anställningsvillkor, skriver Fritidsresor att eftersom de själva inte äger några hotell, så är detta svårt för dem att kontrollera.

Reportrar: Josephine Freje Simonsson och Linnea Hambe

 

1000 protestmejl mot tuppfillers 

I början av hösten kunde vi avslöja att svenska tuppar föds upp enbart för sin kam som används till bland annat Läppförstoringar och rynkkrämer. Avslöjandet fick stort genomslag både i Sverige och utomlands.

Ur tuppkammen utvinns hyaluronsyra som finns ibland annat läppförstoringar. Resten av tuppen mals ner och blir antingen dansk minkmat eller biogas.

Kaliber kunde visa hur tuppar som klassas som försöksdjur föds upp för att bli till skönhetsprodukter, samtidigt som ansvarig myndighet, jordbruksverket, inte kände till produktionen. Efter att Kaliber sänts har jordbruksverket fått ta emot mycket reaktioner, berättar Viveca Hillegaart chef för avdelningen för försöksdjur på verket. Bland annat ungefär 1000 protestmail mot uppfödningen, berättar Viveca Hillegaart.

– De handlade om att man inte tyckte om att man skulle använda dessa djurprodukter från tupparna till kosemtika, som lipfillers. Och de här mailen kom från hela världen, mycket engelsktalande personer. 

Och nyheten fick spridning, både inom men också utanför Sverige. Bland annat uppmärksammade den brittiska radion BBC's omvärldsprogram World Update Kalibers granskning.

Jordbruksverket har efter att programmet sänts inlett en dialog med länsstyrelserna kring produktionen. Dessutom har de kontaktat de etiska nämnder som ger tillstånd till uppfödningen av tupparna och krävt att de måste ha bättre koll på vilka produkter som tillverkas när de ger tillstånd.

– Om det kan vara en kosmetisk produkt eller inte, säger Viveca Hillegaart chef för avdelningen för försöksdjur på Jordbruksverket .

Den vänsterpartistiske riksdagsledamoten Jens Holm som kritiserade uppfödningen i Kaliber ställde efter programmet en fråga till landsbygdsminister Eskil Erlandsson, där han ville veta om ministern skulle vidta några åtgärder. Eskil Erlandsson svarade att han tyckte det räckte med bedömningen från de etiska nämnderna, att han följer frågan, men i dagsläget inte ser något behov av att vidta ytterligare åtgärder.

Företaget bakom produkten har i intervjuer efter programmet fortsatt att säga att fillersproduktionen bara är en liten del av deras verksamhet.

Reporter: Sofia Boo

 

Urskog räddas - i alla fall tillfälligt

I våras uppmärksammade Kaliber det svenska skogsbruket och kunde visa att svenska miljömål ofta får stryka på foten för produktionsmål. I bitande vinterkyla besökte vår reporter Ola Sandstig bland annat en skog i norra Lappland, som av myndigheterna bedömts ha mycket höga naturvärden. Enligt skogsvårdslagen ska inte sådan skog kunna avverkas, men ändå fick markägaren tillstånd att göra just det.

Naturskyddsföreningen överklagade beslutet till förvaltningsrätten i Luleå och för knappt två månader sedan fick dem rätt - skogen fick inte huggas ner. Ett beslut som Skogsstyrelsen i sin tur nu överklagat. Karin Åström på Naturskyddsföreningen

– Det som är lite märkligt som vi faktiskt är kritiska mot är att de överklagar vår rätt att överklaga. De överklagar att vi ges rätt att lägga oss i det här. Det är lite märkligt. Vi har fått höra väldigt mycket på senare tid att de vill få fram en praxis, att skogsvårdslagen går att använda bara vi får fram en tydlig praxis. Och enda sättet att få fram en sådan är om någon överklagar. När vi då inte får överklaga, vi miljöorganisationer, då finns det ju ingen annan en markägaren som kan överklaga. Då får vi ju inte fram någon praxis, säger Karin Åström på Naturskyddsföreningen.

Om Skogsstyrelsen skulle vinna målet kommer Naturskyddsföreningen driva fallet vidare.

Reporter: Ola Sandstig

Sjuka av sina mediciner

I slutet av november gjorde Kalibers reporter Per Shapiro ett program om felaktiga och bristfälliga läkemedelsbehandlingar i svensk sjukvård. Där berättar vi att problem som orsakas av läkemedel idag den vanligaste orsaken till att svenskar läggs in på sjukhus. Och det här är nått som, förutom en massa onödigt lidande, kostar samhället många miljarder varje år. Och få sjukhus har koll på hur många patienter som hamnat på akuten på grund av sina läkemedel. Och det saknas ofta uppföljning och utvärdering av de mediciner som skrivs ut.

Det var många som hörde av sig efter programmet via mejl och telefon. Och Kaliber har fått höra flera berättelser om problem med biverkningar. En av dem som hörde av sig är Helena Engberg från Östersund. Hennes pappa Affe hade en svår reumatisk sjukdom och i början av oktober i år fick han en ny medicin som bättre skulle lindra värken.

Den nya medicinen fick han injicerad av sin läkare. Men kort därefter fick han så svåra problem att han fick föras akut till sjukhus. Några dagar senare avled Affe, 56 år gammal.

– Det är såklart en mardröm för oss. Det var ju helt chockartat att han kunde dö, att han var 56 år och åkte in på sjukhuset med feber och inte kom hem mer. Det var en chock, som en mardröm. Vi känner att bristen på information och även okunskap i vården har lett till att jag och mina syskon har förlorat vår pappa alldeles för tidigt. Och mamma som bara är 54 år har blivit änka. Det är så himla sorgligt alltihop, för Affe var ju inte klar med livet, säger Helena Engberg.

Helenas pappa led av Bechterews Sjukdom – en sorts reumatism som ger svår värk i leder och muskelfästen. Kort efter att han fått sin nya medicin började symptom synas. Han fick klåda, någon vecka senare feber och frossa. När han inte blev bättre fick han åka akut till sjukhus och blev inlagd på infektionskliniken. Där låg han med feber, frossa, kränkningar, blåsor över hela kroppen och i munnen, förhöjda levervärden och gallsten.

Affe behandlades med penicilin men inget hjälpte. Så tillslut tog man beslut att operera honom. Operationen gick bra, men kort efteråt blev hans sämre och avled dagen efter. 

Alla de symptom som Affe uppvisats stämmer överens med biverkningslistan till det läkemedel som Affe fått av sin läkare. Men den kopplingen gjorde inte läkarna.

– Vi känner att det är en dubbel sorg. Vi är både ledsna över att Affe är borta, men vi också ledsna över att han fick dö på grund av ett läkemedel.

Den ansvarige läkaren har nu skickat in en biverkningsanmälan till Läkemedelsverket. Läkemedelserket konstaterar att infektioner och hudförändrignar kom av läkemedlet. Men när det gäller varför Affe avled är det mera oklart - om det är grundsjukdomen, läkemedlet eller operationen som är orsaken.

Sjukhuset håller också på att sammanställa en Lex Maria anmälan.

Reportrar: Per Shapiro/Mikael Sjödell