Syrier styr motstånd från Turkiet

3:01 min

I Syrien verkar våldet trappas upp. Det rapporteras om alltfler strider mellan syriska regimtrogna styrkor och soldater som hoppat av och som ingår i det som nu kallas den fria syriska armén.

Bland syriska flyktingar som lyckats ta sig till Turkiet är stödet stort för soldaterna som deserterat.

– Om dörren öppnas för civila att gå med i fria syriska armén så är jag den första som skulle ansluta mig, för att försvara vår jord, vårt land och våra rättigheter, det finns ingen återvändo nu, säger Hakim Mustafa, som egentligen heter något annat.

Men just nu kan Hakim inte gå med i någon armé, han ligger i en sjukhussäng i turkiska Antakya, hela magen är täckt av bandage, en slang leder blod ut ur såret .

Hakim visar videoklipp där han klottrat avgå, störta systemet och andra slagord på väggar och broar i sin hemstad Idlib. Vid en demonstration tidigare i år blev han skjuten i magen, och har precis opererats för tredje gången i Turkiet.

I takt med att fler soldater deserterat från den syriska armén och anslutit sig till den fria syriska armén, har sammandrabbningarna ökat mellan regimtrogna styrkor och desertörer.

International Crisis Group varnar nu för att konflikten i Syrien militariserats och oppositionsgruppen syriska nationella rådet har sagt att inbördeskrig till varje pris bör undvikas.

Ayham Kurdi var kapten i den syriska armén, nu leder han 600-700 armédesertörer inne i Syrien, på mobiltelfon från Turkiet ger han order till sina män om att flytta posteringar i staden Hama. Och han talar om en upptrappning av våldet:

– Vi är rädda att det inte bara ska vara en kamp mellan två arméer utan att det ska spridas och att familjer beväpnar sig så att det blir ett inbördeskrig, och det är något som regimen i Syrien försöker styra oss mot, säger Ayman Kurdi.

Men att förvänta sig att regimen faller av sig själv eller genom att bara prata är något som inte kommer hända, enligt honom.

– Om inte Arabvärlden eller Europa eller det internationella samfundet ingriper så blir de delaktiga i ett blodigt inbördeskrig i Syrien, säger Ayman Kurdi.

Samtidigt fortsätter flyktingar att lämna Syrien, för bara några dagar sen gick Hala, hennes man och två småbarn från sin by i Idlibprovinsen på stigar över bergen till Turkiet.

På vägen blev familjen beskjuten från långt håll, hemma i byn, såg Hala hur armén sökte igenom alla hus i jakt på vapen och hur människor dödades vid demonstrationer.

– Självklart är vi rädda för ett inbördeskrig, vi vill inte ha det i Syrien, vi hoppas att systemet ska störtas så att vi kan återvända hem. Nu håller det syriska folket på att döda varandra. Men det går inte att syrier dödar varandra, att vi dödar våra egna bröder, säger Hala.