I dag ställs soldaten Manning inför rätta

1:33 min

I dag inleds den rättsliga processen mot Bradley Manning, den amerikanska soldat som anklagas för att ha lämnat över hundratusentals hemliga dokument till Wikileaks. Om han förklaras skyldig riskerar han att få sitta i fängelse resten av livet.

Det som börjar i dag är en inledande förhandling som kan pågå i upp till fem dagar. Det som ska avgöras är om det finns tillräckliga skäl för att genomföra en formell rättegång mot den snart 24-årige Bradley Manning. I så fall börjar den först om flera månader.

Processen äger rum på en militärbas inte så långt från Washington och om det blir en riktig rättegång kommer det att ske inför en militärtribunal med delvis speciella regler.

Manning greps den 26 maj 2010 och det här är första gången han framträder offentligt. Vid gripandet tjänstgjorde han i Irak och han anklagas för att ha vidarebefordrat flera hundra tusen hemliga amerikanska dokument till organisationen Wikileaks, som därefter offentliggjort en del av dem.

Dokumenten har främst handlat om USA:s krigföring i Irak och Afghanistan. Enligt de amerikanska militäråklagarna har Manning därigenom, som en av många åtalspunkter, gjort sig skyldig till "hjälp till fienden", det vill säga landsförräderi.

Andra menar att det är civilkurage att bidra till att kasta ljus över vad som skett i två kontroversiella krig. När Manning greps var det flera på den konservativa sidan i USA som krävde att han ska avrättas, men maximistraffet som hotar är livstids fängelse. Ända sedan han greps har Manning hållits rigoröst isolerad och behandlingen av honom har kritiserats av amerikanska människorättsaktivister.