Bollnäs/Hudiksvall

Bengt-Emil vill ta över Nytorp

1:29 min

I dag är det sista dagen lämna in anbud på naturbruksgymnasiet Nytorp i Bollnäs kommun. En som personligen gjort det är Bengt-Emil Andersson från Hudiksvall. Han jobbar nu på familjens bilföretag men är tidigare elev på Nytorp och han vill gärna ta över och driva naturbruksgymnasiet som friskola.

– Vårt anbud har goda chanser, säger Bengt-Emil Andersson.

När det var visning av Nytorp så fanns tre intresserade på plats. Förutom Bengt-Emil Andersson, ytterligare en privatperson och centerpolitikern Karin Ånöstam som via sitt bolag Naturlära har en ansökan inne hos Skolinspektionen om att få starta friskola på Nytorp.

Även Bengt-Emil Andersson har ambitioner att söka tillstånd för att bedriva utbildningsverksamhet på Nytorp.

– Vår ambition är att ta Nytorp tillbaka till framtiden, det vill säga göra det Nytorp som det en gång var med inriktning på naturbruksprogrammet. Alltså växtodling, kor, grisar och hästhållning, säger Bengt-Emil Andersson.

Men det kräver ju att du får ett tillstånd av skolinspektionen att driva den som friskola. Har du sökt tillstånd?

– Vi söker friskoletillstånd den 31:a januari.

Men det här kommer ju att innebära att det inte kan bli något intag till hösten utan det blir ett glapp på ett år. Kommer ni att klara av det?

– Ja, det ser jag inte som några konstigheter i dag utan det kommer vi att klara av.

Om du nu har högsta anbudet och får ta över Nytorp men får nej från Skolinspektionen. Vad händer då?

– Det går ju att driva Nytorp som ett lantbruksföretag - med inriktning på den gröna näringen, säger Bengt-Emil Andersson från Hudiksvall.

Agneta Sundberg
agneta.sundberg@sverigesradio.se