Brittiska HD prövar Assange-fall

Den brittiska Högsta domstolen prövar fallet om Wikileaksgrundaren Julian Assange kan överlämnas till Sverige.

Assange är begärd överlämnad sedan två kvinnor i Sverige anmält honom för våldtäkt och andra sexbrott i augusti 2010.

Det har varit en lång process kring Julian Assange och om han ska överlämnas till Sverige. Eftersom han misstänks för våldtäkt och sexuellt ofredande i Sverige vill svensk åklagare förhöra honom i Sverige. Men när han inte kom till de förhör han var kallad till i förra året häktades han i sin frånvaro, på sannolika skäl misstänkt för brott.

En europeisk arresteringsorder utfärdades och i december förra året greps Assange av brittisk polis. Han släpptes senare mot borgen.

Under 2011 har Assange fått avslag på överklaganden av beslut om att han ska överlämnas till Sverige. Processen i Storbritannien har drivits med arresteringsordern som grund. Arresteringsordern började gälla som svensk lag den 1 januari 2004.

Ett krav för arresteringsordern är att den efterlyste måste vara på sannolika skäl misstänkt för ett brott med ett år eller mer i straffskalan. Brittiska HD ska nu pröva om den svenska åklagarmyndigheten har behörighet att utfärda en arresteringsorder.

Julian Assange nekar till brott, och har sagt att de två kvinnorna frivilligt har haft sex med honom och att anklagelserna är politiskt motiverade, sedan Wikileaks släppt hundratusentals hemliga amerikanska filer.

Rättegången i brittiska HD inleds i februari.

Ekot/TT