Hälsingland

Åsa vann skrivartävlingen

1:31 min

I dag presenterades segraren av Hälsinge Akademi och P4 Gävleborgs skrivartävling "En hälsingehistoria". Så här lät det i programmet Sök och Finn när Claes Sundelin från Hälsinge Akademin presenterade vinnaren i direktsändning i förmiddags:

– 1:a priset går till Åsa Holmberg från Bollnäs. Åsa har ett väldigt bra språk, en hög grad av åskådlighet i sin text - den kan föra tankarna till ett filmmanus. Vi tycker att bidraget har nerv, dramatik och framställning som har lett till det här priset, säger Claes Sundelin i Hälsinge Akademi.

Vi har träffat segraren i skrivartävlingen - och började med att fråga vad hon tänkte när hon hörde att det var hon som vann:

– Jag tror inte jag hann tänka så mycket. Det kom som en överraskning, säger Åsa Holmberg.

Nu när du har hunnit reflektera lite - hur känns det nu?

– Det känns riktigt bra, verkligen!

Öppen för alla under 25 år
Ett 20-tal bidrag kom in till tävlingen en hälsingehistoria som har varit öppen för alla upp till 25 år med en tydlig koppling till Hälsingland. Av de bidragen har nu tre pristagare utsetts.

Åsa bor sedan hösten 2009 i Bollnäs där hon pluggar på skrivarlinjen på Folkhögskolan. Hennes hälsingehistoria heter "Lägg inte på".

Josefine blev tvåa och Sofie blev trea
Tvåa i skrivartävlingen blev 22-åriga Josefine Owetz i Järvsö. Hennes text är en dikt som heter just Järvsödikten, och trea blev 24-åriga Sofie Hallgren från Bollnäs. Hennes berättelse heter "Pipen och jag".

Förutom en del prispengar så har de tre vinnande bidragen lästs in av skådespelaren Martin Pareto från Folkteatern. Det kommer du kunna höra här i P4 Gävleborg i början av januari.

Att en professionell skådespelare har läst in Åsa Holmbergs text gillar hon.

– Ja, det tycker jag är jättehäftigt! Det är väldigt spännande att höra hur någon annan tolkar ens text, säger hon.