Kronoberg

Populärt att sälja guld

1:34 min

Priset på guld är just nu skyhögt och därför är det många nu som passar på att sälja sina ringar, klockor och annat som kan tänkas ligga hemma i byrålådan.

Många guldköparföretag annonserar i tidningen där de uppmanar personer att sälja sitt guld.

– Guld är ju alltid guld, det är inget man ruckar på utan det är alltid värdefullt. Sedan stiger värdet som på aktiemarknaden, det går upp och ner. Just nu är det väldigt högt så det är väldigt lönsamt att sälja guld nu och det är väldigt populärt också, säger guldvärderaren Linda Hamp.

Hårda kontroller
För att avgöra om föremål som lämnas in är av äkta guld eller inte kollas det med magnet för att se att det inte är magnetiskt. Sedan filas det ett jack för att se om det är guld rakt igenom och inte bara en förgyllning. Sedan kollas stämpeln för att se hur många karat det är stämplat för och detta kontrolleras med ett skraptest som det hälls kungsvatten på, en syra.

Nu kan föremålet köpas in av det aktuella guldköparföretaget och då är det hur många karat guldet är, som avgör vilket pris du får per gram.

Ofta arvgods
Enligt Linda Hamp så är det vanligast att det är äldre eller medelålders personer som kommer och säljer sitt guld. Oftast är det arvgods som de vill bli av med, dels för att få lite extra pengar men en del är också rädda för inbrott.

Alla som säljer guld måste lämna personuppgifter, utifall det skulle handla om stöldgods.

– Polisen får in anmälningar på det som är stulet och de har tillgång till våra register. Så har vi köpt in något som är stulet kan de se det och hinna ta det innan det går till nedsmältning. Vi har faktiskt satt dit två stycken i det förflutna, säger Linda Hamp.

Martina Svensson
martina.svensson@sverigesradio.se