Äktheten ifrågasätts av publicerad bild på kungen

2:00 min

I ett år har det talats om känsliga bilder på kungen i klubbmiljö. I dag publicerades den första, men dess äkthet ifrågasätts.

Expressen publicerar i dag en bild, som enligt tidigare porrklubbsägaren Mille Markovic är från en övervakningsfilm från en av hans dåvarande nattklubbar. På bilden syns bland andra en kvinna i underkläder och i bakgrunden en man, som uppges vara kungen, bakåtlutad med ena armen bakom huvudet.

Ekot har ingen möjlighet att själva låta granska bilden, men Expressen skriver att de låtit tre bildanalysföretag titta på bilden, och att samtliga företag slår fast att det finns fler anledningar att tro att bilden är manipulerad.

Bland annat handlar det om hur ljuset faller och hur det finns antydan till en ram kring huvudet på mannen som uppges vara kungen, vilket i så fall kan tyda på att ansiktet klistrats in i bilden.

– Manipulera kan ju betyda massa saker, säger Peter Boström är lärare i digital bildhantering på Högskolan för fotografi.

– Om man göra en bild ljusare eller mörkare är det ju en typ av manipulation. Men gör man montage, alltså klipper ihop bilden, krävs det väldigt mycket för att man ska få det att se osynligt ut så att man inte märker det.

Det framgår inte när bilden är tagen, eller var. Mille Markovic säger till medier i dag att bilden är äkta, men att bakgrunden har ändrats för att det inte ska kunna gå att se var det är filmat.

Sedan boken om kungen publicerades förra året har det talats om bilder på kungen. Det har också framkommit att vänner till kungen skulle ha tagit kontakt med den undre världen för att stoppa bilderna.

Men i dag publicerades alltså en av bilderna. Hur Expressen kommit över bilden vill tidningen inte säga, inte heller om det betalas något för den. Chefredaktören Thomas Mattsson skriver i ett mail till Ekot att han aldrig kommenterar arbetsmetoder eller källor.

Kommentarerna från hovet är i dag fåordiga.

– Alltså, vi kommenterar inte detaljer kring de uppgifter som har kommit ut, utan vi kommenterar det positiva i att man nu sätter i gång och granskar källorna i den här historien, säger Bertil Ternert som är hovets informationschef.