KD vill behålla Hägglund

2:21 min

Kristdemokraternas valberedning föreslår som väntat att Göran Hägglund väljs om som partiledare på partiets extra riksting i januari nästa år, och föreslår samtidigt att motkandidaten Mats Odell lyfts bort från partistyrelsen, men Odell viker inte ner sig.

– Har man en situation där partiet är på väg rakt ner i djupet, att då hålla fast vid någon sorts tradition om hur våra val av kapten brukar se ut är inte särskilt smart tycker jag, säger Mats Odell.

Striden inom Kristdemokraterna kommer att fortsätta fram till partiets riksting i slutet av januari. Partiets valberedning kom i dag med förslag till förändringar i partiledningen och föreslår alltså att Mats Odell ersätts av kommunalrådet i Göteborg David Lega, att Maria Larsson sitter kvar som förste vice ordförande och att Göran Hägglund fortsätter som partiordförande.

För att vara en sittande partiledare har Hägglund ett ovanligt svagt stöd i sitt parti, där 5 distrikt och omkring 50 lokalavdelningar sagt att de vill se motkandidaten Odell som partiledare.

Men Göran Hägglund var i dag stolt över att få valberedningen fortsatta förtroende.

– Jag är inte bara stolt utan även ödmjuk över att det är medlemmarna och deras ombud som avgör frågan i slutet av januari och därmed avgöra vilken ledning Kristdemokraterna ska ha.

Om du blir vald, vad ska du göra för att blidka alla i partiet som vill se Mats Odell som partiledare?

– Jag tror att vi kommer behöva en tid av samtal och diskussioner inom partiet för att komma framåt men hur lång den tiden blir beror ju väldigt mycket på hur vi använder tiden från i dag och fram till den 28 januari.

Att valberedningen nu föreslår att Mats Odell lyfts ur partistyrelsen får Hägglunds kritiker att reagera. Ebba Busch stridbart kommunalråd i Uppsala som var en av de allra första att kräva Hägglunds avgång talar nu om ett utrensningsförslag från partiets valberedning. Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, är besviken på att valberedningen inte blidkat den grupp som velat ha en annan partiledare än Göran Hägglund.

– Att man väljer att lägga allt stöd och förtroende på en sittande partiledare och kör över en så kraftig minoritet. Det borgar inte för att det blir en bra läkningsprocess inom partiet.

Men riksdagsmannen Anders Sällström tycker att det är helt fel att tala om utrensningsförslag från valberedningen.

– När man formar ett lag kan man ju inte ha forwards eller mittfältare som spelar bollen över sidlinjen hela tiden. Så funkar det inte.