Ny domare krav i Wikileaks-processen i USA

1:31 min

I USA fortsätter i dag den rättsliga förhandlingen mot Bradley Manning, den soldat som anklagas för att ha läckt hemliga amerikanska dokument till Wikileaks. Mannings försvarare har gått hårt ut och hävdar att domaren i rättsprocessen är partisk och måste bytas ut.

Efter ett och ett halvt år i isolering i militärfängelse så kallades Bradley Manning till en första juridisk förhandling. I går satt han längst fram i rättssalen på militärbasen Fort Meade i Maryland, en späd 24-åring med kortklippt hår och tjocka glasögon.

Den rättsprocess som nu startat är en inledande förhandling, som ska leda fram till ett beslut om det också finns grund för en formell rättegång mot Bradley Manning.

Mannings försvarare började med att ifrågasätta den höga militär som leder förhandlingarna, och som i praktiken fungerar som domare. Han är partisk och måste därför bytas ut, hävdar försvarssidan.

Bradley Manning anklagas för att ha avslöjat hundratusentals hemligstämplade militär- och utrikesdokument, den största informationsläckan som inträffat i USA. Han kan komma att åtalas för landsförräderi och riskerar livstids fängelse.

President Barack Obama och ledande kongresspolitiker har fördömt läckan och kallat den en allvarlig säkerhetsrisk.

Andra menar att Bradley Manning är en hjälte, som avslöjat sanningar bl a om USA:s kontroversiella krigföring i Irak och Afghanistan.