Fortsatta våldsamheter i Kairo

2:30 min

Minst åtta människor har dödats och 300 skadats i sammandrabbningar mellan militärer och demonstranter i den egyptiska huvudstaden Kairo. Den nyutnämnde premiärministern kallar demonstranterna för kontrarevolutionärer.

Tjocka svarta rökpelare syns återigen i området kring Tahrirtorget och mitt under valprocessen ser det mörkt ut för Egyptens snubblande steg mot demokrati. Nattens konfrontation var den blodigaste sen protesterna i slutet av november, då fler än 40 människor dödades.

Nu på morgonen har militären gått till attack mot demonstranter på Tahrirtorget, i går angreps demonstranter som tältat utanför parlaments- och regeringskomplexet i tre veckor.

Demonstranter kastade sten och molotovcocktails, soldaterna öppnade eld och civilklädda huliganer kastade stolar, möbler, o tunga dokumentskåp från ett hustak ner på demonstranterna.

På videoklipp kan man se hur kravallutrustade soldater slår med batong mot bland annat kvinnor och den unge politikersonen Nour Nour. Hans pappa, liberalen Ayman Nour utmanade en gång Hosni Mubarak genom att ställa upp i presidentvalet och vars mamma Gamila Ismail, nyss ställde upp i parlamentsvalet.

Men vid en presskonferens nu på förmiddagen, hävdade den nyutnämnde premiärministern att demonstranterna inte representerade den egyptiska revolutionen, utan att de var kontrarevolutionärer.

Han sa också att militären inte skulle bruka våld eller försöka tvinga bort demonstranter från Tahrirtorget.

Men efter bara en timme stod delar av torget i lågor och ytterligare demonstranter misshandlades brutalt.

TV-kanalen Al Jazeera visade bilder på två demonstranter som ligger livlösa på marken medan ett 20-tal soldater slår dem besinningslöst.

Demonstranternas krav är att militären omedelbart överlämnar makten till ett civilt presidentråd. Många av demonstranterna bojkottar också det pågående valet och säger att de vägrar delta eftersom de inte vill ge militärstyret legitimitet.

Men de unga revolutionärerna har inte fått gehör för sin bojkott. En majoritet av det egyptiska folket har deltagit i valet som hittills visat överraskande starkt stöd för inte bara det muslimska brödraskapet utan framförallt de bokstavstrogna ultrakonservativa Salafisterna.

I staden Suez, vid Suezkanalen, blev de bokstavstrogna salafisterna största parti med dubbelt så många röster som det mer moderata muslimska brödraskapet.